Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Автоматичний перехід прав на землю при придбанні нерухомості та звуження прав орендарів — Рада прийняла закон

Реклама

Парламентом прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості" (законопроєкт № 850). Законом встановлено "автоматичність" переходу прав користування земельною ділянкою при переході права власності на розташовану на ній будівлю, споруду від землекористувача до нового власника майна.

Законом також встановлюється обов'язок набувача права власності на будівлю, споруду, що розташовані на земельній ділянці державної та комунальної власності, право користування якою не оформлено, протягом 30-денного терміну з дня набуття такого права власності здійснити відповідні дії для оформлення прав на земельну ділянку.

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Варто додати, що Головне юридичне управління апарату ВРУ в своїх зауваженнях до редакції 2020 року наголошувало: "Запропонована редакція законопроекту містить суттєві концептуальні та правові недоліки, що може призвести до зловживань у сфері земельних відносин та порушень прав власників та користувачів земельних ділянок".

Зокрема, законопроєкт не передбачає встановлення будь-якої кореляції між розмірами і вартістю придбаного об'єкта нерухомості (житлового будинку, іншої будівлі або споруди) та розмірами і вартістю земельної ділянки, на якій він розміщений. На практиці це означатиме, зокрема, можливість заволодіння земельними ділянками, розмір та вартість яких є неадекватно великими порівняно з розміщеними на них об'єктами нерухомого майна.

Також у пропонованих положеннях законопроєкту не враховано, що земельна ділянка, як випливає зі статей 79, 79-1 ЗКУ, статті 181 ЦКУ, є самостійним об'єктом права власності. Всупереч цьому, законопроєкт передбачає виникнення прав власності/користування відносно земельної ділянки без вчинення щодо неї окремого правочину.

У законопроекті не врегульовано питання щодо переходу права власності/користування відносно земельної ділянки у разі, якщо на ній розміщено кілька будівель.

У ГЮУ акцентують: "Передбачений пропонованими положеннями частини третьої статті 120 Земельного кодексу України перехід права оренди (користування на праві емфітевзису, суперфіцію) земельної ділянки до власника придбаної будівлі порушує права попереднього орендаря, а також комплекс встановлених законом гарантій його статусу (статті 9, 24, 27, 28 Закону України "Про оренду землі", стаття 777 Цивільного кодексу України)".

Законопроєкт містить ще низку неоднозначних положень. Приміром, "у разі набуття права власності на об'єкт нерухомого майна, об'єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці приватної власності, особою, яка не може мати таку земельну ділянку у власності, така особа має право вимагати передання їй власником земельної ділянки відповідної земельної ділянки на правах оренди або суперфіцію на умовах, визначених набувачем права власності на такий об'єкт". Зазначене не відповідає загальним засадам укладення цивільних договорів, за якими договір є результатом досягнення згоди на основі вільного волевиявлення сторін.

Вишенькою на торт виступає те, що цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, без жодних перехідних періодів.

Зі свого боку Мінекономіки радіє ухваленню законопроєкту: "Підтримка цього законопроєкту надає сільгоспвиробникам гарантоване право на користування земельною ділянкою при купівлі чи оренді нерухомості, яка на цій ділянці знаходиться. Така правова визначеність є важливою з точки зору планування інвестицій та провадження господарської діяльності".

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини