Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ повідомив, коли підвищить облікову ставку у 2021 році

Реклама

Національний банк готовий підвищувати облікову ставку для приведення інфляції до цілі. Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті за січень 2021 року.

Зважаючи на наявний баланс ризиків, здебільшого тимчасовий характер поточних проінфляційних чинників, а також слабку інвестиційну активність та пригнічені настрої бізнесу на тлі ужорсточення карантину, Правління Національного банку залишило облікову ставку незмінною в січні 2021 року.

Водночас Національний банк бере до уваги погіршення інфляційних очікувань наприкінці минулого року, а також посилення фундаментального тиску на ціни з боку споживчого попиту. Якщо вплив цих факторів зростатиме й надалі та не компенсуватиметься іншими факторами, зокрема суттєвим припливом капіталу, Національний банк підвищить облікову ставку. Це дасть змогу стримати прискорення інфляції у 2021 році та повернути її до цілі у 5% у 2022 році.

З огляду на низькі минулорічні урожаї, подорожчання енергоресурсів та подальше зростання споживчого попиту пришвидшиться зростання цін. Темпи зростання адміністративно-регульованих цін залишатимуться високими внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби та подорожчання електроенергії. Додатковим проінфляційним фактором буде підвищення мінімальної зарплати. З огляду на зазначений розвиток подій Національний банк прогнозує підвищення облікової ставки у 2021 році. Масштаби підвищення залежатимуть від інтенсивності впливу негативних факторів.

Оцініть переваги професійного рішення Liga360 для бухгалтерів. Контролюйте звітність, сплату податків, економте час пошуку типових договорів і форм, слідкуйте за змінами законодавства. Вирішуйте будь-які робочі завдання з модулем “Ситуації для бухгалтера” та консультаціями експертів. Тестовий доступ до Liga360:Бухгалтер можна замовити тут.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини