Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила, чи можлива прискорена амортизація для вживаного основного засобу

Реклама

В ДПС звернулось ТОВ із запитом такого змісту: у 2020 році придбано та введено в експлуатацію, з відповідним віднесенням до 5 групи ОЗ - екскаватор, який був у використанні. Чи можна застосовувати прискорену амортизацію два роки для вживаного екскаватора (5 група), враховуючи що для ТОВ такий екскаватор є "новим", оскільки не був відображений у складі ОЗ раніше?

Згідно з п. 43 прим. 1 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток на період з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо ОЗ, зокрема, 5 групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки. Але є умови:

- ОС введені в експлуатацію платником податків в межах одного з податкових (звітних) періодів, з 01.01.2020 р. до 31.12.2030 р.;

- не були у використанні;

- не повинні надаватися в оренду та мають використовуватися у власній господарській діяльності.

Інакше амортизацію слід нараховувати на загальних підставах.

Консультація цікава тим, що податківці додали від себе: "основними засобами, що не були у використанні з ціллю нарахування прискореної амортизації згідно п. 43 прим. 1 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, слід вважати нові основні засоби платника податків, що в контексті ст. 138 ПКУ означає, що такі необоротні активи в бухгалтерському обліку у складі основних засобів раніше не відображались".

Це один з основних критеріїв для застосування прискореної амортизації. Аналогічний висновок вже був опублікований на порталі ГУ ДПС у Запорізькій області.

Проте податківці підсумовують: для ОЗ (екскаватора), що був придбаний ТОВ після 01.01.2020 року, який вже був раніше у використанні (тобто вживаний), ТОВ не може використовувати прискорену амортизацію у податковому обліку два роки (24 місяці).

Радимо ознайомитися з матеріалом "Амортизація основних засобів: правила та методи нарахування (частина 1)" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Джерело: ІПК ДПС від 10.02.2021 р. № 509/ІПК/99-00-21-02-02-06.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини