Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За роботу в нічні та вечірні зміни додатково відпустку не надають — Держпраці

Реклама

В Управлінні Держпраці у Кіровоградській області пояснили, що чинним законодавством не передбачені відпустки за роботу у вечірню і нічну зміни.

У випадку, коли за графіком виходу на роботу (графіком змінності) працівник працює в нічний час, то його тривалість включають до тривалості роботи (зміни) працівника. Компенсація за роботу - доплата за роботу в нічний час, яку обчислюють за фактично відпрацьовані години в нічний час та не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП). Нижче цієї межі або взагалі не оплачувати роботу в нічний час не можна. Доплату за роботу у нічний час нараховують за підсумками кожного місяця незалежно від облікового періоду.

Зважайте, що вечірні години - з 18:00 до 22:00; а нічні години - з 22:00 до 06:00.

В табелі обліку використання робочого часу години роботи у вечірній час позначають кодом "ВЧ" (03), у нічний час - кодом "РН" (04).

Також треба враховувати, що в законодавстві врегульовано тільки роботу в нічний час. Норм щодо вечірнього часу КЗпП не містить.

Про доплату за роботу у вечірній час згадується в Генеральні угоді. Вона не проводиться, якщо режим роботи працівників:

- не відноситься до багатозмінного режиму (наприклад, робота сторожів за відповідним графіком виходу на роботу);

- є багатозмінним, але на підприємство не поширюються положення Генеральної угоди, і таку доплату не передбачено колдоговором (іншими внутрішніми документами підприємства).

Читайте статтю "Багатозмінний режим роботи: роз'яснення Мінсоцполітики" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини