Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЦПД не можуть укладатися на безстроковій основі — Держпраці

Реклама

ЦПД не можуть укладатися на невизначений строк, бо такі договори оформлюють лише на строк, за який має бути наданий результат роботи (тобто надана послуга чи виконана робота, передбачену умовами договору). За ЦПД оплачують не процес праці, а його кінцевий результат, який визначають після закінчення роботи й оформлюють актом.

Тому ЦПД, укладені на невизначений строк, свідчать про ознаки трудових відносин - підсумовують в Управлінні Держпраці у Кіровоградській області.

Вкотре підкреслено, що основною відмінністю, яка відрізняє ЦПД від трудових договорів, - трудове законодавство регулює процес трудової діяльності, її організацію. За ЦПД процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату.

За трудовим договором працівника приймають на роботу (посаду), включену до штату підприємства, для виконання певної роботи (певних функцій) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою. Працівнику гарантують зарплату, встановлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації тощо.

Натомість за ЦПД оплачують результати, котрі визначають після закінчення роботи і оформлюють актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг). Договором також може бути передбачено попередню або поетапну оплату.

Часто при укладанні ЦПД суб'єкти господарювання не обумовлюють кількісний об'єм виконання робіт, що є підставою для висновків про виконання зазначених робіт на постійній основі. При укладанні ЦПД має бути чітко зазначено обсяги виконання робіт та строк, за який ці роботи мають бути виконані.

Ознайомтеся зі статтею "За якими професіями не може укладатися ЦПД" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини