Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лікарняні та декретні затримують через недофінансування Фонду соцстраху

Реклама

Фонд соцстраху запевняє, що лікарняні та декретні виплачують у повному обсязі, але відбуваються затримки в строках фінансування.

Строки затримки коливаються, бо залежать від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду соцстраху. На 15.03.2021 року затримка складали 21 робочий день або 1,8 млрд грн, а також непрофінансовані заяви-розрахунки на суму 0,8 млрд грн, термін оплати яких складає 10 робочих днів відповідно до законодавства.

Ситуація склалася така, що доходів Фонду соцстраху не вистачає на покриття усіх прийнятих на фінансування допомог і виплат. Наявна заборгованість була накопичена Фондом соцстраху ще у грудні через різке зростання видатків. Мало місце додаткове навантаження через пандемію - суттєво зросли видатки за лікарняними, фінансування самоізоляції працівників, страхові виплати медикам тощо. Наприклад, у грудні 2020 року Фонд виплатив лікарняні на на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019 року (0,9 млрд грн).

Також, у Фонді переконані, що чисельні затримки пов'язані не з різким ростом видатків через пандемію, а викликані зволіканням у подачі заяв-розрахунків.

Фінансують виплати на підставі отриманої від роботодавця заяви-розрахунку - саме від дати її подачі, у першу чергу, залежить дата виплати.

Дізнатись дату прийняття Фондом заяви-розрахунку на виплату вам коштів можна на своєму підприємстві, або у робочому органі виконавчої дирекції Фонду, де зареєстрований роботодавець. Для цього необхідно назвати номер ідентифікаційного коду.

Контакти усіх робочих органів можна знайти на сайті ФССУ, а номери гарячих ліній обласних управлінь за посиланням.

Уникнути помилок допоможе фахова аналітика в Liga360. Не пропустіть жодної профільної новини, слідкуйте за гарячими темами у галузі, отримайте найширший діапазон експертних думок. Придбайте Liga360: Бухгалтер та тримайте руку на пульсі важливих змін.

Зверніть увагу, що виплати за лікарняними листами верифікують найближчим часом, а нардепи закликають не допустити обмежень у виплаті лікарняних.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини