Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардепи закликають не допустити обмежень у виплаті лікарняних

Реклама

Починаючи із 30.06.2021 року буде уведено в дію Закон України "Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я" від 03.12.2020 р. № 1053-IX.

Водночас будуть внесені зміни до ст. 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 р. № 1105-XIV. Серед них - зміна у формулюванні ключового страхового випадку, за якою призначають допомоги по тимчасовій непрацездатності. Замість "тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві" норма буде звучати "тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві".

Як пояснює група нардепів, це зумовить до звуження прав застрахованих осіб. Бо в такому разі лікарняні виплачуватимуть лише за період реабілітації, а таких випадків 1,5% від загальної кількості застрахованих осіб, яким виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності протягом року.

Тому в Раді уже зареєстрований законопроект № 5187 від 02.03.2021 року.

Ним пропонують відновити право застрахованих осіб отримувати матеріальну допомогу за страховим випадком: "тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві". У разі ухвалення проекту Закону, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію з 30.06.2021 року.

Не встигаєте за змінами законодавства? Liga360 інформуватиме вас автоматично. Налаштуйте Smart-сигнали, щоб відстежувати всі податкові й бюджетні зміни. Отримуйте сповіщення не лише про НПА в цілому, а й правки в окремих абзацах. Щоб спробувати всі функції Liga360: Бухгалтер замовте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини