Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснила аграріям правила складання ПН/РК для перехідних операцій

Реклама

16 березня 2021 року стартувала реєстрація ПН/РК до ПН в ЄРПН, які складають за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, здійснених починаючи з 01.03.2021 року. Деталі читайте за посиланням.

Водночас оновлена форма податкової накладної з новими ставками ПДВ діє із 1 березня.

Нові форми податкової звітності з ПДВ та ПН, які містять рядки та графи, призначені для відображення постачання окремих видів сільськогосподарської продукції за ставкою ПДВ у розмірі 14%, затверджені наказом Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131.

Тепер у листі ДПС від 22.03.2021 р. № 6946/7/99-00-21-03-02-07 виклали особливості складання ПН/РК за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції.

1. Оскільки за ставкою 14 % оподатковують операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів, які здійснені з 01.03.2021 року (відбулася перша подія), то ПН із ставкою ПДВ 14 % не може бути складена раніше вказаної дати.

2. Якщо до 01.03.2021 року отримано попередню оплату за частину окремих сільськогосподарських товарів, що підлягають поставці, і складено відповідну ПН за ставкою 20%, а поставка всього обсягу товару відбувається після 01.03.2021, то на дату поставки повної партії товару складають другу ПН з огляду на різницю між повною вартістю поставленого товару та сумою попередньої оплати, що була сплачена за його частину (оскільки це перша подія за операцією з постачання товару, який не був оплачений авансом). Таку ПН складають із застосуванням ставки ПДВ 14 %.

3. Якщо перша подія при постачанні окремих сільськогосподарських товарів відбулася до 01.03.2021 року, перерахунок ставки ПДВ (з 20 % на 14 %) і суми податку на дату настання другої події за такою операцією не здійснюється.

4. Враховуючи те, що ставку ПДВ 14 % застосовують до операцій з поставки окремих сільськогосподарських товарів, перша подія при постачанні яких відбулася з 01.03.2021 року, коригування операцій, за якими перша подія (відвантаження товару або перерахування передоплати/авансу) настала до вказаної дати, відбувається за ставкою ПДВ, яка була чинною на момент настання такої першої події (за ставкою 20 %).

При коригуванні слід враховувати такі моменти:

1) якщо за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, за якими перша подія настала до 01.03.2021 року, починаючи з 01.03.2021 року відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів (повністю чи частково), коригують суми податкових зобов'язань з огляду на ставку ПДВ у розмірі 20 %;

2) коли починаючи з 01.03.2021 року за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати, у бік зменшення або в межах суми, на яку на дату першої події була складена ПН, тоді у РК до ПН, який склали за операцією з постачання таких товарів, зазначають ставка ПДВ, вказану у ПН, яку коригують (20 %).

3) якщо починаючи з 01.03.2021 року за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається збільшення вартості або кількості товарів, поставлених/оплачених до вказаної дати, РК до ПН, яку склали на дату постачання таких товарів/попередньої оплати за такі товари, складають з урахуванням таких особливостей:

3.1) коли першою подією була сплата авансу та, починаючи з 01.03.2021 року, відбувається перегляд ціни у бік збільшення:

- на дату доплати/відвантаження товарів (надання послуг) складають РК, в якому зі знаком "мінус" вказують рядок з ПН, який коригують, та додають новий рядок, в якому вказують нову (перераховану) ціну одиниці товару та кількість товару, перераховану з огляду на таку нову ціну, в межах суми отриманого авансу (суму компенсації залишають незмінною, оскільки суму отриманого авансу не змінюють) із застосуванням ставки ПДВ 20 %;

- на цю ж дату складають друга ПН з огляду на суму доплати/перевищення вартості загального обсягу оплачених (поставлених) товарів/послуг над обсягом отриманої попередньої оплати. У такій ПН вказують нову (перераховану) ціну та відповідну кількість товарів, розраховану з огляду на таку нову (перераховану) ціну товарів, яка відповідає сумі додаткової оплати. Таку ПН складають із застосуванням ставки ПДВ 14 %.

Актуальний коментар читайте у статті "Друга (допрацьована) версія форм податкової накладної та ПДВ-звітності, що набули чинності заднім числом" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини