Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Київ, Одеська, Київська та Сумська області опинилися в червоній зоні — тепер там буде обов’язково носити маски на вулиці

Реклама

Ми вже повідомляли, що Кабінет Міністрів України постановою від 22 березня 2021 р. № 230 знову змінив Постанову № 1236, тобто відкоригував правила карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів.

Нагадаємо, зокрема, що за новими правилами у "червоній зоні" уже буде заборонено перебування на територіях загального користування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Чому це важливо? Бо фактично ця вимога уряду означає загальний обов'язок для "червоної зони" перебування на вулицях та в парках у масках чи інших ЗІЗ. Раніше обов'язок носити маски, які б закривали повністю ніс та рот, був встановлений для усіх карантинних зон щодо перебування у приміщеннях підприємств, установ та організацій, а також у громадському транспорті.

Річ у тім, що поняття "територія загального користування" передбачено у Законі про благоустрій населених пунктів. Його п. 1 ч. 1 ст. 13 включає до таких територій наступні об'єкти:

  • парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки - пам'ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

  • пам'ятки культурної та історичної спадщини;

  • майдани, площі, бульвари, проспекти;

  • вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;

  • пляжі;

  • кладовища;

  • інші території загального користування.

Поза територіями загального користування указаний Закон називає такі об'єкти благоустрою: прибудинкові території; території будівель та споруд інженерного захисту територій; території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Які ж регіони зараз перебувають чи незабаром потраплять до "червоної зони"? Згідно з рішенням засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 20.03.2021 р. із 23 березня червоний рівень епідемічної небезпеки встановлено для Києва та Одеси. Згідно з рішенням від 22.03.2021 р. із 24 березня його встановлять для Київської та Сумської області.

Також за офіційною інформацією МОЗ станом на 23 березня "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 запроваджено на Івано-Франківщині, на території Чернівецької області, Житомирської області, Закарпатської, Львівської областей.

Нагадаємо, що згідно з ч. 2 ст. 44-3 КпАП перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу від 170 до 255 грн.

Своєю чергою, за п. "є" ч. 2 ст. 36 Закону про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя юридична особа чи фізична особа-підприємець заплатить штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн за допуск особи у громадські будинки, споруди, де здійснюється обслуговування населення, та громадський транспорт у період дії карантину, без попередження, донесеного в будь-якій формі та в будь-який спосіб, про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту органів дихання, зокрема респіратор або захисну маску, що закриває ніс та рот, у тому числі виготовлені самостійно, та/або за відсутність реагування на перебування в таких місцях осіб без вдягнутих ЗІЗ (усне зауваження про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту, припинення обслуговування, виклик представника Нацполіції з повідомленням про адміністративне правопорушення).

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини