Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Керівник парламентської більшості пообіцяв знищити законопроект КМУ про малу трудову реформу

Реклама

Лідер парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія пообіцяв зробити все від нього залежне, щоб урядовий законопроєкт про визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності не був ухвалений Верховною Радою. Про це він заявив на пресконференції Мінцифри щодо доопрацьованого законопроєкту про Дія City.

Як ми вже повідомляли читачів, нещодавно уряд схвалив проект Закону "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності". Офіційно метою прийняття закону оголосили сприяння зменшенню незадекларованої праці в Україні, легалізації заробітної плати та посиленню захисту працівників.

Експерти оцінили законопроект як малу трудову реформу, адже він суттєво змінить регулювання трудових правовідносин порівняно з теперішнім у КЗпП. Зокрема, передбачається визначення на законодавчому рівні поняття трудових відносин та запровадження принципу презумпції наявності трудових відносин. Відповідно за наявності хоч би трьох ознак із семи роботодавець буде зобов'язаний укласти з працівником трудовий договір. Таку новацію дехто розцінив як закріплення обов'язку примусово укладати трудові договори з фрілансерами, які зараз співпрацюють з бізнесом на підставі цивільно-правових договорів.

"Хочу зараз публічно пообіцяти. Я знайшов, що це законопроект №5054, це про сім ознак трудових відносин. Ми точно зробимо так, що "поховаємо" цей законопроект у Верховній Раді. Це у моїй компетенції, і якщо так дійсно буде важко це зробити, я особисто зареєструю десяток тисяч правок, і ми це точно "поховаємо" у Верховній Раді. Це важливо розуміти, я чув це від асоціації айтішників, від своїх друзів, вони всі говорять, що… є Дамоклів меч, який зараз висить у вигляді законопроєкту. У нас тут спільна позиція із міністерством [цифрової трансформації], і ми точно не дамо такому законопроекту пройти Верховну Раду", - сказав Д. Арахамія.

Як бухгалтеру встигнути за щоденним потоком інформації? Зарплата й кадри, податки, бухоблік - ексклюзивну аналітику щодо цих питань ви отримаєте у LIGA360. Замовляйте тестовий доступ уже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини