Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила перевірок дотримання трудового законодавства діють із 27 квітня

Реклама

Як ми вже повідомляли, Президент України підписав Закон №1320 щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання під час заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. Закон він набере чинності 27 квітня 2021 р.

Законом зокрема:

- розмежовано державний, внутрішній та громадський контроль за додержанням законодавства про працю;

- уточнено підстави для притягнення до відповідальності за недопущення до проведення перевірки, створення перешкод у її проведенні;

- встановлено адміністративну відповідальність посадових осіб органів державного нагляду (контролю) за винесення приписів, розпоряджень, податкових повідомлень-рішень, вимог та рішень про накладення фінансових стягнень, що скасовані в адміністративному чи судовому порядку тощо.

Надалі невиконання законних вимог посадових осіб Держпраці чи її територіальних органів щодо усунення порушень законодавства про працю, зайнятість населення та загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також недопущення посадових осіб цих органів до здійснення заходів державного нагляду (контролю), підстави яких визначені законом, потягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 850 до 1700 грн.

Стосовно розмежування контролю за дотриманням трудового законодавства встановили, що органи місцевого самоврядування можуть виступати з ініціативою щодо здійснення заходів указаного державного нагляду (контролю) на підприємствах, в установах та організаціях, що не перебувають у комунальній власності, а також стосовно фізичних осіб - підприємців, які використовують працю найманих працівників. Це буде відбуватися шляхом подання посадовими особами органів місцевого самоврядування відповідного звернення до Держпраці з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини