Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконавці зможуть швидше арештовувати кошти на рахунках — НБУ відкрив їм банківську таємницю

Реклама

Правління Національного банку України постановою від 12.02.2021 р. № 18 внесло зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці. Тим самим для виконавців - як державних, так і приватних - спростили процедуру виявлення рахунків боржника, отримання інформації про наявні на них суми грошей і відкрили шлях для автоматичного списання коштів.

За оновленими правилами, інформація, яку банк зобов'язаний надати органам державної виконавчої служби чи приватним виконавцям стосовно наявності та/або стану рахунків боржника, повинна містити номери рахунків, відкритих боржником у банку, а також суми коштів, які наявні на таких рахунках.

Така новація значно спростить виконавцям процес пошуку та арешту рахунків та списання коштів з них в рахунок боргу. Раніше банки не повідомляли інформацію про номери рахунків та розмір залишків на них, обґрунтовуючи це банківською таємницею. А тепер виконавець вже з самого початку отримає інформацію про суми коштів, наявні на рахунках боржника, адже банківська установа вже не зможе посилатися на банківську таємницю.

Можна припустити, що ці зміни нададуть додаткового імпульсу більш активному впровадженню та застосуванню автоматизованої системи виконавчого провадження, через яку все більше здійснюють процедуру арешту рахунку та автоматичного стягнення боргу з боржника.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини