Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС вимагає подавати "порожні" додатки до об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ

Реклама

Зі звітності за І квартал 2021 року розпочинають подавати об'єднану форму із ПДФО, військового збору та ЄСВ (затверджена наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773).

Звісно ж нова звітність - нові проблемні питання у її поданні. Часто вони пов'язані не із складністю заповнення самої форми податкового розрахунку, а з нелогічністю норм в порядку подання цієї звітності та багатьох упущень, які допустили розробники звітності.

Платник податків адресував декілька ситуацій ДПС на які отримав відповідь у листі від 07.04.2021 р. № 2123/О/99-00-04-02-01-09.

Ситуація 1. В звітному кварталі не проводились нарахування та виплати фізособам, які обкладають ПДФО і ВС, але відображено нарахування з ЄСВ (допомога по вагітності та пологах) в Додатку 1. Чи подавати в цьому випадку три "порожніх" Додатки 4ДФ до податкового розрахунку за звітний квартал в розрізі місяців (окремо за кожен із місяців кварталу)?

Ситуація 2. У звітному кварталі в суб'єкта господарювання не було найманих працівників, а нарахування ЄСВ не проводилось. Проте в першому місяці звітного кварталу нарахували і виплатили самозайнятій особі 1000 грн. Відповідні нарахування і виплати показали в Додатку 4ДФ з ознакою 157 за перший місяць кварталу. Чи подавати два "порожніх" Додатки 4ДФ до податкового розрахунку за звітний квартал в розрізі місяців (окремо за другий і третій місяці кварталу)?

Ситуація 3. В звітному кварталі були наймані працівники в першому місяці, а нарахування та виплати по ЄСВ, ПДФО та ВЗ відобразили відповідно в Додатку 1 і Додатку 4ДФ за перший місяць звітного кварталу. Працівники були звільнені в першому місяці, ніяких інших нарахувань і виплат (фізособам, самозайнятим особам), на які нараховують ЄСВ і з яких утримують ПДФО і ВЗ в другому і третьому місяцях звітного кварталу не було. Чи подавати в цьому випадку два "порожніх" Додатки 1 та два "порожніх" Додатки 4ДФ до податкового розрахунку за звітний квартал в розрізі місяців (окремо за другий і за третій місяці кварталу)?

По цим ситуаціям податківці стверджують, що за наявності законодавчих підстав для подання податкового розрахунку, додаток 4ДФ до такого розрахунку подають незалежно від наявності показників для декларування з обов'язковою розбивкою по місяцях звітного кварталу, пусті рядки прокреслюють (при поданні документа в електронному вигляді - такі рядки не заповнюють).

Якщо платник ЄСВ у звітному кварталі не використовує працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, тоді додаток Д1 за відповідний квартал не подають.

Таким чином, додаток Д1 не заповнюють та не подають у складі податкового розрахунку лише за умови відсутності показників для декларування протягом усього кварталу.

Якщо показники для декларування наявні лише в одному з місяців кварталу, тоді додаток Д1 подають за кожен з таких місяців, а пусті рядки прокреслюють (при поданны документа в електронному вигляді - такі рядки не заповнюють).

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер. Отримайте тестовий доступ, щоб працювати легко та швидко.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини