Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заплановано зміни до Порядку атестації робочих місць за умовами праці для визначення права на пільги та компенсації

Реклама

Профспілки на своєму сайті опублікували для обговорення проект постанови КМУ, який стосується змін у регулювання атестації робочих місць за умовами праці для визначення права на пільги та компенсації. Йдеться про оновлення передусім Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Завдяки змінам результати атестації робочих місць за умовами праці будуть використовуватися для визначення права на пільги та компенсації для працівників, зайнятих на роботах із важкими та шкідливими умовами праці за списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, скорочену тривалість робочого тижня, щорічні додаткові відпустки, інші пільги та компенсації.

Функції з надання роз'яснень щодо порядку проведення атестації та затвердження відповідних методрекомендацій перейдуть від Мінсоцполітики до Мінекономіки.

Новою має стати норма, за якою у разі неможливості проведення у встановлені строки у зв'язку з установленням КМУ карантину та запровадження обмежувальних заходів, що передбачають заборону або обмеження діяльності підприємств, установ, організацій, на яких має проводитися атестація робочих місць або які залучаються до проведення атестації, чи тимчасову заборону ведення окремих видів діяльності, строк дії попередньої атестації буде продовжуватися на період до 6 місяців, але не більше ніж на 30 днів із дня скасування карантину.

Уточнять також, що атестація робочих місць передбачатиме визначення (підтвердження) права працівників на пенсію за віком на пільгових умовах, скорочену тривалість робочого тижня, щорічні додаткові відпустки, інші пільги та компенсації, визначені законодавством, за важкі та шкідливі умови праці, визначення заходів для усунення небезпечних та шкідливих для здоров'я виробничих факторів.

Визначений за результатами атестації перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників, після погодження з профспілковим комітетом будуть надавати для ознайомлення працівникам.

Зараз витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії та посади яких внесено до переліку. Зміни передбачають, що замість цього відомості з наказу щодо права на пенсію за віком на пільгових умовах щодо кожного працівника будуть вносити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. А на вимогу працівника витяг з наказу йому нададуть особисто.

Ефективне управління бізнесом можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ - унікальним комплексом інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН, який допоможе бути в курсі всіх законодавчих змін та забезпечить надійне партнерство. Дізнайтеся більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Спробуйте преміум-пакети LIGA360 для бухгалтерів та ФОПів безкоштовно. До 28 квітня є змога отримати 2-тижневий тестовий доступ до наших цифрових продуктів. Про умови акції до дня народження LIGA360 дізнавайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини