Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повернення обов’язкових техоглядів транспортних засобів та періодичні іспити для водіїв — законопроект від Мінінфраструктури

Реклама

Мінінфраструктури повідомило про оприлюднення проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері безпеки експлуатації колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони". За довгою назвою ховається повернення обов'язкових технічних оглядів транспортних засобів.

Також передбачається впровадження на законодавчому рівні вимог щодо встановлення контрольних пристроїв (обмежувачів швидкості, тахографів) на певні категорії транспортних засобів, створення системи періодичної підготовки водіїв транспортних засобів окремих категорій, експертів з перевірки транспортних засобів на придатність до експлуатації та підвищення їх професійної компетентності. Передбачається забезпечення контролю та встановлення відповідальності за порушення режимів робочого часу та часу відпочинку водіїв.

Порядок проведення обов'язкового технічного контролю транспортних засобів ще визначить Кабінет Міністрів. Безпосередньо у законі вказали, зокрема, періодичність проходження обов'язкового технічного контролю. Так, для пасажирських транспортних засобів він має становити чотири роки від дати першої реєстрації, надалі кожні два роки. Для таксі - через один рік від дати першої реєстрації транспортного засобу, надалі щорічно. Вантажівки до 3,5 т будуть оглядати через чотири роки від дати першої реєстрації, надалі кожні два роки.

Крім того, будуть випадки обов'язкового технічного контролю незалежно від дати його останнього проведення, як-от у разі перереєстрації транспортного засобу на нового власника (проводиться в десятиденний строк від дати проведення перереєстрації такого транспортного засобу) чи ДТП, внаслідок якої було пошкоджено елементи, що впливають на безпечність руху транспортного засобу.

Також Мінінфраструктури пропонує водіїв, які здійснюють перевезення пасажирів та/або вантажів транспортними засобами відповідної категорії, зобов'язати кожні 5 років від дати останнього підтвердження своєї професійної компетентності проходити періодичну підготовку та підтвердження професійної компетентності.

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини