Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці повідомили, у чому небезпека систематичного продажу нерухомості фізособами

Реклама

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що систематична діяльність фізичної особи, яка провадить операції з продажу (реалізації) товарів, у т. ч. об'єктів нерухомого майна, підлягає державній реєстрації. При цьому доходи, отримані фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності, оподатковуються відповідно до норм ст. 177 ПКУ.

На думку податківців, підприємницькою діяльністю можна вважати сукупність постійно або систематично здійснюваних дій щодо виробництва матеріальних і нематеріальних благ, реалізацій товарів, виконання робіт або надання послуг з метою отримання прибутку. Аналізуючи ознаки, притаманні підприємницькій діяльності, можна зробити висновок про те, що остання передбачає систематичне прийняття особою самостійних рішень щодо здійснення операцій, спрямованих на отримання прибутку, що супроводжується прийняттям взятих на себе ризиків, що пов'язані з такою діяльністю.

Цікаво, що одночасно з'явилося повідомлення: прокурори повідомили про підозру народному депутатові України в умисному ухиленні від сплати податків, вчиненому особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 ККУ). За даними слідства, протягом 2015-2020 років він здійснював підприємницьку діяльність - систематичний продаж нерухомості в багатоквартирних житлових будинках у с. Петропавлівська Борщагівка та с. Софіївська Борщагівка на Київщині без реєстрації фізособою - підприємцем чи юридичною особою. Доходи ж від реалізації квартир та нежитлових приміщень декларував, як доходи фізичної особи від продажу власного майна, а не від підприємницької діяльності, із застосуванням ставки податку в розмірі 5% замість 18%. За даними експертизи, попередньо такі дії підозрюваного призвели до ненадходження до Держбюджету ПДФО та ПДВ на загальну суму понад 97 млн грн.

Перевіряйте, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, за допомогою сервісу CONTR AGENT, для якого можна оформити заявку на тестовий доступ. Тут можна легко налаштувати моніторинг компаній та ФОПів і отримувати email-сповіщення про оновлення їхніх реквізитів, нове керівництво, відкриття щодо них судових справ. А ще тут можна переглянути історію змін для 6,5 млн юросіб та ФОПів. Придбайте CONTR AGENT прямо сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини