Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дистанційне навчання у період відпустки - чи можливо

Реклама

За направленим для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва працівником зберігають місце роботи (посаду), а також йому проводять виплати, передбачені постановою КМУ від 28.06.97 р. № 695.

Передбачені такі мінімальні державні гарантії: збереження середньої зарплати, оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад; виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень за основним місцем роботи.

Коли ж працівник навчається дистанційно і не має витрат на оплату проїзду до місця навчання чи наймання житла, то відповідне відшкодування таких витрат, у тому числі виплата добових, на думку Мінекономіки, не здійснюють. Проте, якщо працівник підтвердить відповідні витрати, то гарантії, передбачені Постановою № 695, мають бути забезпечені.

Однак, перебуваючи у щорічній відпустці, працівник не зобов'язаний у цей період проходити навчання за направленням роботодавця. Хоча працівник може використовувати відпустку на власний розсуд, тож факт перебування працівника у щорічній відпустці не може бути перешкодою (забороною) для нього проходити підвищення кваліфікації.

Треба також враховувати, що наказ (розпорядження) про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації з відривом від виробництва - підстава для внесення до табеля обліку використання робочого часу відповідної відмітки, наприклад, - "Ін" (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством). Водночас години роботи позначають буквеним кодом "Р", а період відпустки - "В". А зважаючи на різний порядок обліку та оплати в наведених випадках відповідних періодів, недоцільним буде направлення роботодавцем працівника на навчання для підвищення кваліфікації у період його щорічної відпустки.

Джерело: лист Мінекономіки від 04.01.2021 р. № 4706-06/14-09.

Приймаєте нового співробітника на роботу? Перевірте інформацію про нього в 19 державних реєстрах з сервісом LIGA360.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини