Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неправдивий виклик рятувальників чи пожежників "подорожчав" у 28 разів

Реклама

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки" № 1366-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року. Закон збільшує відповідальність за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки.

Законом передбачається підвищення штрафів за дії, що можуть призвести до загоряння у навколишньому природному середовищі, а саме за:

- порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (ст. 175 КУпАП) - до 1700-3400 грн для громадян та 3400-5100 грн для посадових осіб;

- порушення правил пожежної безпеки на залізничному, морському, річковому транспорті (ст. 120) - до 1700-3400 грн для громадян і 3400-5100 грн для посадових осіб, а на повітряному транспорті відповідно 2250-4250 та 3400-5100 грн;

- здійснення підприємством господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки (ст. 175-2) - до 1700-5100 грн для суб'єктів підприємницької діяльності;

- порушення вимог нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж, енергетичного обладнання (ст. 95-1) - до 1700-3400 грн для громадян та 3400-5100 грн для посадових осіб.

Крім того, за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, які спричинили аварії та заподіяли шкоду здоров'ю людей або пошкодили майно, передбачається кримінальна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 17000 до 4020 грн, або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років.

Якщо такі дії спричинили загибель людей чи пошкодили майно в особливо великому розмірі, відповідальність передбачатиме позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Також закон посилює адміністративну відповідальність за завідомо неправдивий виклик спеціальних служб - пожежно-рятувального підрозділу, поліції, бригади швидкої допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань (передбачені штрафи від 850 до 3400 грн замість штрафів на суму від 51 до 119 грн, які існували раніше); за невиконання приписів посадових осіб щодо пожежної та техногенної безпеки (штрафи від 1700 до 5100 грн).

Крім того, Глава держави підписав взаємопов'язаний Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань пожежної та техногенної безпеки" № 1367-ІХ, який парламент ухвалив 30 березня.

Цей документ доповнює попередній та встановлює адміністративну відповідальність за перешкоджання у проведенні перевірок з питань пожежної та техногенної безпеки. Так, створення перешкод у діяльності уповноважених посадових осіб у сфері пожежної та техногенної безпеки, пов'язаній з проведенням перевірок, каратиметься штрафом на суму від 1700 до 5100 грн.

Перевіряйте, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, за допомогою сервісу CONTR AGENT, для якого можна оформити заявку на тестовий доступ. Тут можна легко налаштувати моніторинг компаній та ФОПів і отримувати email-сповіщення про оновлення їхніх реквізитів, нове керівництво, відкриття щодо них судових справ. А ще тут можна переглянути історію змін для 6,5 млн юросіб та ФОПів. Придбайте CONTR AGENT прямо сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини