Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Терпіння, уважність, ЕЦП та 30 грн — як дізнатися про нерухомість сусіда чи контрагента

Реклама

Інформацію з державних реєстрів, зокрема - з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП), можна отримати самостійно. І досить просто та зручно, адже зробити це можна, не виходячи з дому, - інформує Мін'юст.

Процедура надання інформації з Державного реєстру прав має певні особливості залежно від того, хто і з якою метою хоче її отримати.

Інформація за об'єктом нерухомого майна та суб'єктом речового права надається в електронній формі (за умови ідентифікації такої особи з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи) або в паперовій формі.

Для отримання інформаційної довідки з ДРП в електронній формі потрібно:

1) зайти на сайт Міністерства юстиції України у розділ "Онлайн-сервіси", підрозділ "Інформація з Державного реєстру речових прав";

2) вхід в підрозділ відбувається за допомогою ЕЦП;

3) після авторизації в системі щодо об'єкта нерухомого майна можна здійснити пошук за 3 критеріями:

- адресою;

- реєстраційним номером об'єкту нерухомості;

- кадастровим номером земельної ділянки.

Також можна знайти інформацію стосовно суб'єкта речового права, обтяження - фізичної або юридичної особи;

4) сплатити адміністративний збір (0,0125 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - на 2021 рік ця фінансова величина зафіксована на рівні 2270 гривень, тобто потрібно сплатити близько 30 грн);

5) завантажити сформовану інформаційну довідку.

Якщо громадянин чи юридична особа хоче отримати відповідну інформацію в паперовій формі, потрібно звернутися до надавача такої інформації - державного реєстратора прав на нерухоме майно, уповноваженої особи найближчого Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

У цьому випадку потрібно надати документ, за яким здійснюється встановлення особи, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору. Плата за надання інформації з ДРП у паперовій формі складає 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб з розрахунку за кожні 25 сторінок, тобто за інформацію, яка розміщена на не більш як 25 аркушах паперу форматом А4, в 2021-му році потрібно сплатити 60 грн.

Міністерство юстиції України не наділено повноваженнями надавати інформацію із ДРП, тому громадянам, юридичним особами, посадовцям чи іншим уповноваженим суб'єктам у випадку необхідності отримання відомостей щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень потрібно послуговуватися відповідними алгоритмами.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини