Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перерахунок валютних кредитів у гривню за пільговим курсом — Президент підписав закон

Реклама

Днями парламент ухвалив тріаду законів щодо вирішення проблеми з валютними кредитами громадян. І ось Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті" № 1381-IX, який парламент ухвалив 13 квітня 2021 року (проект № 4475). Про це інформує сайт глави держави.

Документ внесе зміни до Закону "Про споживче кредитування" в частині проведення реструктуризації боргів за кредитами в іноземній валюті, перерахування усіх грошових зобов'язань у гривневий еквівалент та списання неустойки за цими кредитними угодам. Закон покликаний захистити позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами. Але лише ті позичальники, які не мали простроченої заборгованості станом на 1 січня 2014 року або погасили її до дня реструктуризації, мають право скористатися умовами реструктуризації за законом, а саме: валютні зобов'язання конвертуються за середнім значенням між офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на день проведення реструктуризації, та офіційним курсом гривні до такої іноземної валюти, встановленим НБУ на дату надання кредиту.

Документ передбачає, що раніше сплачена неустойка зараховується в погашення тіла та процентів за кредитом; відсотки, нараховані до дня реструктуризації, перераховуються за ставками депозитів у відповідній валюті.

Після реструктуризації кредит має бути погашений протягом 10 років, проценти за таким реструктуризованим кредитом сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті - український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%. Кредит можна погасити достроково у будь-який момент.

Також Глава держави підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб" № 1382-IX (проект № 4398), який Верховна Рада підтримала 13 квітня. Цей закон спрощує процедури банкрутства для валютних позичальників. Зокрема підкоригують норми Кодексу України з процедур банкрутства.

Крім того, Президент підписав Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб" № 1383-IX, який парламент ухвалив також 13 квітня (проект № 4399). Документ усуває податкове навантаження на громадян, що виникало б у зв'язку з проведенням реструктуризації валютних кредитів. Внесення змін до ПКУ передбачає звільнення від сплати ПДФО з прощеного боргу у рамках реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті.

До речі, свого часу НБУ висловився стосовно законопроекту № 4475, вказавши, зокрема, на недоцільність проведення обов'язкової (примусової) реструктуризації кредитів у іноземній валюті. Також НБУ вказав, що подовження дії мораторію на стягнення майна валютних боржників ще на три роки, передбачене законопроектом № 4475, знову законсервує, а не вирішить проблему валютних кредитів.

Водночас НБУ підтримав запропоновані законопроектом № 4399 зміни до ПКУ для звільнення від оподаткування прощених сум боргу та інших доходів, що виникають унаслідок реструктуризації кредитів у іноземній валюті.

Цифровому рішенню LIGA360 виповнюється рік, і ми даруємо щедрі подарунки. До 28 квітня ви можете безкоштовно протестувати преміум-пакети LIGA360 для вашої робочої ролі. Дізнавайтеся про акцію за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини