Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як у додатку 4ДФ показувати списані борги, за якими минула позовна давність

Реклама

До оподатковуваного доходу платника податку згідно із пп. 164.2.7 ПКУ включають суму заборгованості платника податку за укладеним ним ЦПД, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2021 році - 1135 грн). Однак ця норма не стосується податкової заборгованості, за якою минув строк позовної давності згідно з розд. II ПКУ, який встановлює порядок стягнення заборгованості з податків, зборів і погашення податкового боргу.

Фізособа самостійно сплачує податок з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Податковий агент у додатку 4ДФ до податкового розрахунку показує:

- суму списаної заборгованості, за якою минув строк позовної давності - під ознакою доходу "107", але не заповнює графу 4 "Сума перерахованого податку" та 4а "Сума нарахованого податку", тобто проставляє "0";

- інші доходи, які згідно з ПКУ не включають до складу оподатковуваного доходу, - під ознакою доходу "194".

Тож суму списаної заборгованості, за якою минув строк позовної давності, відображає юрособа - кредитор у додатку 4ДФ під ознакою доходу "107". Водночас фізособа самостійно сплачує ПДФО з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації.

Проте суму списаної на користь фізособи заборгованості, за якою минув строк позивної давності, розмір якої не перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2021 році - 1135 грн), показують у додатку 4ДФ під ознакою доходу "194", як виплату інших доходів.

Джерело: повідомлення ГУ ДПС у Тернопільській області.

Ознайомтеся зі статтею "Додаток 4ДФ до Податкового розрахунку: алгоритм заповнення" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся тестовим 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини