Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ще один збір з автовласників — урядовці запланували встановлення дорожнього збору залежно від вихлопу авто

Реклама

У Міністерстві інфраструктури України просувають ідею повернення дорожнього збору з автовласників. Про це інформує ТСН. У Мінінфраструктури хочуть за допомогою дорожнього збору стимулювати українців купувати більш екологічні авто, тобто прив'язати ставки дорожнього збору до рівня вихлопу авто.

Щоправда, Україна відмовилася від фіксованого транспортного збору в 2011 році, після скасування техогляду, і перейшла на систему його стягування з реалізованого палива, тобто зараз дорожній збір, який хочуть "реанімувати" урядовці, водії і так де-факто платять - він "зашитий" у вигляді частини акцизу у вартість пального. Його безпосередньо сплачують до бюджету оператори нафторинку. Фактично такий податок в ціні палива був більш справедливим: той, хто більше їздить - більше і платить. А ось раніше величина транспортного податку залежала від кубатури двигуна і ніяк не враховувала частоту поїздок.

Водночас в Україні більшає кількість електромобілів, які взагалі ніяк не беруть участь в утриманні дорожньої інфраструктури. Адже вони не заправляються нафтопродуктами, в ціні яких і містився транспортний податок.

Ініціатива Мінінфраструктури повернути транспортний збір як окрему позицію, вочевидь, повязана з намірами урядовців відновити обов'язкове проходження технічного контролю автотранспорту.

Обговорення ініціативи повернути в Україні стягування дорожнього збору з власників авто виданню UBR підтвердив Олександр Кава, ексзаступник міністра інфраструктури та чинний заступник міністра фінансів. За його словами, документального оформлення цієї ініціативи все ще немає. "Про розмір таких зборів говорити рано і неможливо. І я до такої ініціативи ставлюся негативно. У нас і так вже є джерело наповнення спеціалізованого дорожнього фонду - акциз на паливо. І потрібно швидко вирішувати проблему, як брати плату за проїзд дорогами з власників автомобілів, які не платять акциз на паливо", - прокоментував ідею дорожнього збору О. Кава.

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини