Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Компенсацію працівнику за використання власного авто оподатковують

Реклама

До оподатковуваного доходу включають додаткове благо у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання. Виключення складають випадки, коли їх надають у зв'язку із виконанням працівником трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи це передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

В положеннях КЗпП передбачені випадки, коли юридична особа повинна компенсувати (відшкодувати) найманому працівнику витрати на проїзд, а саме:

- у зв'язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість;

- у зв'язку з службовими відрядженнями.

Компенсацію, яку виплачує юридична особа найманому працівнику за використання ним для службових обов'язків власного автомобіля, який не перебуває в оренді у юридичної особи, можуть проводити за рішенням керівника підприємства, але її вважають додатковим благом. Тому її оподатковують ПДФО на підставі пп. "а" та пп. "г" пп. 164.2.17 ПКУ.

Джерело: повідомлення ГУ ДПС у Харківській області.

Ознайомтеся зі статтею "Автомобіль найманого працівника на підприємстві: чи вважати компенсацію вартості пального додатковим благом" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини