Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неоформлений продавець у магазині в підсумку обійшовся підприємцю-єдиннику в 180 тисяч штрафу Спонсорський контент

Реклама

Посадовці Управління Держпраці в Чернівецькій області встановили, що одна з підприємців регіону використовувала найману працю без врегулювання належним чином трудових відносин з найманим персоналом. Зокрема, у магазині, де суб'єкт господарювання здійснювала реалізацію товарами та продуктами харчування, використовувалася праця неоформленої продавчині. Фахівці Управління Держпраці роз'яснили роботодавцю норми чинного трудового законодавства, зокрема, у частині оформлення трудових відносин та видали припис на усунення, у передбачений чинним законодавством термін, виявлених порушень.

Оскільки до юридичних осіб та фізосіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження, то штрафна санкція на підприємця накладена не була.

Водночас посадовці наголосили суб'єкту господарювання: у разі вчинення порушення повторно упродовж двох років з дня вже виявленого, передбачено додаткову відповідальність - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення. Фізособу-підприємця також було попереджено про те, що фахівці територіального органу Держпраці заклад торгівлі повторно проінспектують.

У ході позапланового інспекційного заходу посадовці встановили, що виявлені попередньо порушення підприємець не усунула, доказів належного врегулювання трудових відносин з персоналом роботодавець не надала; доказів повідомлення про прийняття на роботу продавчині до територіального органу ДПС за місцем обліку її, як платника ЄСВ, не надходило.

Таким чином, підприємець порушила норми ст. 24 Кодексу законів про працю України - "Укладення трудового договору" та допустила працівника до роботи без укладення трудового договору. Порушено також норми постанови КМУ № 413 про порядок повідомлення податківців про прийняття працівника на роботу. Тому Управлінням Держпраці у Чернівецькій області було винесено постанову про накладення на роботодавця за порушення законодавства про працю штрафної санкції у розмірі 180 тисяч гривень.

Ефективне управління бізнесом можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ - унікальним комплексом інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН, який допоможе бути в курсі всіх законодавчих змін та забезпечить надійне партнерство. Дізнайтеся більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ну а подавати звітність без помилок та вчасно вам допоможе онлайн-сервіс Liga:REPORT. У ньому є все, що справді потрібно підприємцю, - актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини