Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хвороба напередодні звільнення — листок непрацездатності оплачують обов'язково

Реклама

В Управлінні Держпраці у Рівненській області пояснили, як оплатити листок непрацездатності при звільненні працівника.

Якщо захворювання працівника, який звільняється за згодою сторін, сталося напередодні звільнення, то у роботодавця немає можливості провести з ним остаточний розрахунок. Проте цей факт не позбавляє працівника права на оплату листка непрацездатності.

У ситуації, коли працівник у день звільнення не працював, остаточні суми розрахунку з ним виплачують не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ст. 116 КЗпП).

Водночас право на оплату лікарняних виникає з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування та день звільнення.

Звільненому працівнику треба надати листок непрацездатності. У такому випадку оплату перших п'яти днів тимчасової непрацездатності працівнику нарахують і виплатять не в день звільнення, а пізніше.

Допомогу за кошти Фонду соцстраху виплатять після надходження на окремий рахунок суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку. Підприємство після надходження коштів виплачує їх звільненому працівнику.

Тож виплата лікарняних після дати звільнення працівника не порушує вимог ст. 116 КЗпП, але виплачують нараховані лікарняні за кошти підприємства в найближчий день для виплати зарплати, а допомогу з Фонду соцстраху - після надходження грошей на рахунок.

Також читайте статтю "Помилки в разі звільнення, за які можливі штрафи Держпраці" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини