Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособа тимчасово компенсує вартість електроенергії: чи буде ПДВ

Реклама

Підприємство продало нерухоме майно, а на період переоформлення договорів на постачання електроенергії на нового власника майна сторонами було прийнято рішення укласти договір на компенсацію новим власником витрат на її оплату. У цій ситуації, на думку фахівців ДПС вважають, що отримання компенсації витрат на оплату електроенергії не може розцінюватись як операція з постачання товарів/послуг для цілей оподаткування ПДВ.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Таким чином, кошти, які надходять від нового власника нерухомого майна у вигляді компенсації вартості електричної енергії, до бази оподаткування не включаються та податкові зобов'язання з ПДВ за такою операцією не визначаються.

Також в консультації відзначено, що при формуванні податкового кредиту слід приймати до уваги те, що суб'єкт господарювання, який здійснює оплату за електроенергію постачальнику у повному обсязі, не використовує весь обсяг таких послуг у власній госпдіяльності (частина вартості електричної енергії компенсується новим власником нерухомого майна).

В зв'язку з цим на частину вартості електричної енергії, яка компенсована новим власником нерухомого майна, мають бути нараховані податкові зобов'язання за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ.

Джерело: ІПК ДПС від 02.04.2021 р. № 1332/ІПК/99-00-21-03-02-06

Читайте також:

- "Вплив зайвих податкових накладних на реєстраційний ліміт: актуальні проблеми";

- "Електронний ПДВ-рахунок";

- "Система електронного адміністрування ПДВ: як працює реєстраційна формула";

- "Як оформлювати митні декларації в умовах електронного адміністрування ПДВ";

- "Складники формули реєстраційного ліміту в судових спорах".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини