Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Магазини, кафе, АЗС — Нацбанк назвав місця найбільшого поширення підроблених банкнот

Реклама

Рівень підроблення банкнот національної валюти за результатами 2020 року залишається стабільно низьким, інформує НБУ. За підсумками минулого року на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 5,5 шт. підроблених банкнот (за підсумками 2019 року - близько 3 шт.).

Найчастіше у 2020 році підробляли банкноти старого зразка - номіналом 500 гривень зразка 2006 року та 200 гривень зразка 2007 року. Їх кількість становила близько 60% та 29% відповідно від загальної кількості вилучених з обігу підроблених банкнот.

Це пов'язано з тим, що банкноти національної валюти нового покоління (номіналами 20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень, які Національний банк увів у обіг у 2015 - 2020 роках) мають посилену систему захисту.

За результатами 2020 року підробки банкнот гривні нового зразка складають лише 4% від загальної кількості підробок, вилучених у банківській системі України, а їх якість є досить низькою. Відповідно кількість підроблених банкнот гривні нового зразка на 1 млн шт. справжніх банкнот в обігу у 2020 році становила лише 0,2 шт.

Здебільшого вилучені з обігу підроблені банкноти національної валюти друкувалися з використанням принтерів і були розраховані на неуважність громадян та касових працівників закладів торгівлі. Уважне ставлення до грошей та знання елементів захисту банкнот гривні гарантують мінімізацію ризиків із отримання підробок.

Виявлені підроблені банкноти найчастіше збувалися через каси закладів торгівлі, швидкого харчування, автозаправних станцій тощо.

Якщо говорити про підроблення іноземної валюти, то серед вилучених з обігу у 2020 році підроблених банкнот іноземної валюти переважали:

  • долари США (86% від загальної кількості всіх вилучених підроблених банкнот іноземної валюти);

  • євро (12%);

  • російські рублі та англійські фунти стерлінгів (2%).

Найчастіше зловмисники підробляли іноземні банкноти таких номіналів:

  • 100 доларів США (95% від загальної кількості вилучених підроблених доларів США);

  • 50 та 500 євро (30% та 29% від загальної кількості вилучених підроблених євро);

  • 5 000 та 1 000 російських рублів (74% та 26% від загальної кількості вилучених підроблених російських рублів).

У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні й іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти для досліджень Національному банку України. За результатами таких досліджень, що здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Банкноти іноземної валюти, визнані справжніми, повертаються власнику.

Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості. Про їх вилучення Національний банк повідомляє Національну поліцію України, усі підроблені банкноти в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам поліції для проведення розслідувань.

Перевіряйте, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, за допомогою сервісу CONTR AGENT, для якого можна оформити заявку на тестовий доступ. Тут можна легко налаштувати моніторинг компаній та ФОПів і отримувати email-сповіщення про оновлення їхніх реквізитів, нове керівництво, відкриття щодо них судових справ. А ще тут можна переглянути історію змін для 6,5 млн юросіб та ФОПів. Придбайте CONTR AGENT прямо сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини