Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обов’язкова накопичувальна пенсія, по 2% доходу з роботодавця і працівника, кабмінівський пенсійний фонд – законопроект від влади

Реклама

У Верховній Раді зареєстрували проект Закону про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення (№ 2683-3 від 07.05.2021 р.). Його автори - Г. Третьякова (голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів) та В. Струневич. До речі, ці ж депутати - автори і первісного законопроекту про накопичувальну пенсію № 2683, який провалився у Верховній Раді під час голосування 29 квітня - його направили на повторне перше читання. Яку ж альтернативу пропонують зараз?

Із текстом законопроекту зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Законопроект має створити умови для запровадження другого рівня системи пенсійного забезпечення з 1 січня 2023 року.

Передбачається встановити обов'язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними пенсійного віку. Роботодавці сплачуватимуть 2% від розміру заробітної плати працівників, а учасники системи (працюючі особи) - 2% від заробітної плати (доходу).

Ідея таких відрахувань - не нова, вона озвучувалася у владних колах і раніше, щоправда раніше припускалося, що йдеться про 2% від ПДФО чи ЄСВ, а не від усього доходу.

Новим законопроектом пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи (осіб, з заробітної плати яких здійснюються відрахування) у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних пенсійних рахунках чи депозитних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до спадкоємців.

Законопроектом передбачається акумулювання внесків у пенсійних фондах чи на депозитних пенсійних рахунках в банках, допущених до діяльності у другому рівні пенсійної системи шляхом їх авторизації (включення їх до Реєстру авторизованих суб'єктів системи накопичувального пенсійного забезпечення).

Персоніфікований облік учасників вестиметься у Єдиному соціальному реєстрі. Для забезпечення достовірності та актуальності даних персоніфікованого обліку здійснюватиметься щоденний обмін даними між Єдиним соціальним реєстром та системами персоніфікованого обліку авторизованих пенсійних фондів, авторизованих банків, авторизованих страхових організацій.

Вибір авторизованого пенсійного фонду, авторизованого банку, укладення договорів, отримання виписок по рахунку, комунікація з учасниками забезпечуватиметься за принципом "єдиного вікна" на базі Єдиного соціального реєстру з використанням телекомунікаційних мереж або під час особистого звернення учасника системи через будь-яку зручну точку доступу (адміністратора Єдиного соціального реєстру, ЦНАП, авторизованого адміністратора авторизованого пенсійного фонду, авторизованого банку).

Учасник системи повинен буде обрати авторизований пенсійний фонд чи авторизований банк. Внески учасників системи, які не визначились зі своїм вибором, направлятимуться до авторизованого пенсійного фонду (уповноваженого), який буде створено Кабінетом Міністрів України.

Учасник системи матиме право за власним бажанням змінити авторизований пенсійний фонд чи авторизований банк.

Законопроектом передбачено, що учасники системи будуть мати право на отримання за рахунок коштів системи накопичувального пенсійного забезпечення довічних пенсій, і у ряді передбачених випадків одноразових виплат, виплат на визначений термін.

Нагадаємо: раніше Галина Третякова повідомляла, що до кінця року домогосподарства за оподаткуванням прирівняють до спрощеної системи ФОПів. Серед інших її законодавчих ініціатив - збільшення у 2021 році прожиткового мінімуму до 40% середньомісячної заробітної плати та сплата роботодавцями працівникам за депресію.

Ефективне управління бізнесом можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ - унікальним комплексом інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН, який допоможе бути в курсі всіх законодавчих змін та забезпечить надійне партнерство. Дізнайтеся більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ну а подавати звітність без помилок та вчасно вам допоможе онлайн-сервіс Liga:REPORT. У ньому є все, що справді потрібно підприємцю, - актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини