Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спецподатки для ІТ і загальне декларування житла та автомобілів — у Раді підтримали законопроекти

Реклама

Відбулось засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції, на якому було розглянуто у першому читанні проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" (№ 5376).

Даний законопроект, разом із проектом Закону "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" (№4303), прийнятим Верховною Радою у першому читанні, спрямований на надання податкових стимулів розвитку ІТ індустрії. Зокрема, пропонується запровадити спеціальний режим оподаткування окремих доходів працівників та гіг-спеціалістів резидентів ДіяСіті, передбачивши оподаткування податком з доходів фізичних осіб за ставкою 5% і сплату ЄСВ, виходячи з розміру мінімальної зарплати. Також автори законопроекту пропонують ввести податок на виведений капітал за ставкою 9%.

А ось Міністерство фінансів не підтримало законопроект через прогнозовані значні втрати бюджету. Все ж Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного п'ятої сесії і за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Комітет розглянув у другому читанні проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету" (№5153).

Проектом Закону пропонується провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені податки і збори, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Зокрема, пропонується оподатковувати незадекларовані раніше доходи за ставками 2,5, 5 та 9% в залежності від виду активу та обраного способу виконання податкового обов'язку, а також 18% - у разі встановлення порушення декларантом деяких вимог щодо умов розміщення валютних цінностей у банківських та/або в інших фінансових установах, відсутності відповідного документа, що підтверджує право вимоги.

Члени Комітету підтримали низку поправок, серед яких - пропозиція збільшити ставки оподаткування, у разі сплати податків у розстрочку, а також встановити ставку оподаткування для декларування закордонних активів на перші шість місяців амністії на рівні 7%, а на наступні - 9%. Окрім того, була підтримана правка, яка визначає, що декларуванню підлягають квартири площею понад 120 метрів квадратних і приватні будинки площею понад 240 метрів квадратних, незалежно від їх вартості, а транспортні засоби - вартістю понад 400 тисяч гривень.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як Закон.

Ефективне управління бізнесом можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ - унікальним комплексом інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН, який допоможе бути в курсі всіх законодавчих змін та забезпечить надійне партнерство. Дізнайтеся більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини