Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Орендарі землі платитимуть найвищу з запропонованих на торгах ціну – Закон про електронні земельні аукціони

Реклама

Парламентом прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони" (законопроект № 2195). Ним удосконалено механізми і процедури продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності шляхом проведення аукціонів в електронній торговій системі.

Новим Законом встановлено: продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису) здійснюються на конкурентних засадах (на земельних торгах) у формі електронного аукціону у випадках та порядку, встановлених главою 21 ЗКУ.

"Кожен українець отримає можливість взяти участь в аукціоні та придбати землю для започаткування свого фермерського господарства. Земельні торги будуть проводитись в єдиній електронній торговій системі в режимі реального часу в мережі Інтернет", - прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

За результатами аукціону укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу ціну за придбання прав емфітевзису, суперфіцію, або найвищий розмір орендної плати, зафіксовані під час проведення земельних торгів. Земельні торги проводяться не раніше 30 днів та не пізніше 45 днів з дня оприлюднення оголошення про проведення земельних торгів.

Серед умов аукціонів - максимальний розмір ділянки, що на нього виставляється (20 га), а також підвищений гарантійний внесок - 30% від стартової ціни лоту або річної орендної плати, але не більше 2500 прожиткових мінімумів (цього року це становить 5,675 млн грн).

Земельні торги щодо земельних ділянок, які до дня набрання чинності цим Законом були включені до переліку земельних ділянок державної чи комунальної власності та/або прав на них, виставлених на земельних торгах, та щодо яких не було опубліковано оголошення про проведення земельних торгів, проводяться в порядку, встановленому цим Законом. Земельні торги щодо земельних ділянок, стосовно яких до дня набрання чинності цим Законом було опубліковано оголошення про проведення земельних торгів, проводяться відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями цей Закон набере чинності через 5 днів з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення".

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини