Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стягнення адміністративних і митних штрафів, боргів дітей та непрацездатних — Рада розширює права приватних виконавців

Реклама

Парламентом прийнято за основу три законопроекти, які збільшать права і повноваження приватних виконавців:

- проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень приватних виконавців" (№ 4330);

- проект Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо розширення повноважень приватних виконавців" (№ 4331);

- проект Закону "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розширення повноважень приватних виконавців на примусове виконання постанов про накладення штрафу за порушення митних правил" (№ 4352).

Законопроектом № 4330 пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України та Закону України "Про виконавче провадження", якими розширюються повноваження приватних виконавців. Зокрема, їм надаються повноваження щодо виконання рішень, за якими:

  • сума стягнення не перевищує 100 000 гр або еквівалента суми в іноземній валюті з боржника, яким є державні та комунальні підприємства, установи, організації, юридичні особи, частка держави у статутному капіталі яких перевищує 25%, та/або які фінансуються виключно за кошти державного або місцевого бюджету;

  • боржником є юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена відповідно до закону;

  • боржником є діти або фізичні особи, які визнані недієздатними чи цивільна дієздатність яких обмежена;

  • щодо примусового виконання рішень адміністративних судів про стягнення адміністративних штрафів.

У змінах до КАСУ приватним виконавцям надається право звертатися до суду за роз'ясненням судового рішення, за відстроченням чи розстроченням виконання судового рішення тощо.

Законопроектом передбачається поступове зрівняння повноважень приватних та державних виконавців, тому пропонується запровадження таких змін з дня внесення до Єдиного реєстру приватних виконавців України відомостей про 1000 осіб, які розпочали діяльність приватного виконавця, але не пізніше 01 січня 2024 року.

Законопроект № 4331 спрямований на розширення переліку рішень, які виконуватимуться приватними виконавцями. Проектом пропонується розширити повноваження приватних виконавців щодо примусового виконання ними постанов у справах про адміністративні правопорушення та встановити, що постанова про накладення адміністративного стягнення виконується не тільки уповноваженим на те органом, але й приватним виконавцем, зокрема, у разі несплати правопорушником штрафу у встановлений законом строк.

Законопроектом № 4352 пропонується встановити, що:

- орган доходів і зборів, який виніс постанову про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил, виконує її самостійно або через орган державної виконавчої служби чи приватного виконавця (а не самостійно або через державного виконавця, як передбачено чинною нормою);

- у разі, якщо штраф не буде сплачено у строки, встановлені ст. 539 Митного кодексу, постанова органу доходів і зборів або суду (судді) надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини