Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд вказав на правильний алгоритм виплати грошової допомоги в розмірі середньомісячної заробітної плати

Реклама

У разі поділу щорічної основної відпустки на частини грошова допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати виплачується за заявою службовця один раз на рік незалежно від кількості днів такої відпустки. Такий висновок 23 лютого 2021 року зробив Верховний Суд у своїй постанові у справі № П/811/1858/16.

Це та ще понад 90 млн судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

У цій справі Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій - без змін. Приймаючи свої рішення по справі, суди зазначили, що державний службовець має право поділити щорічну відпустку на частини, основна частина якої не повинна бути меншою 14 календарних днів. При цьому, підставою для виплати грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати під час отримання щорічної відпустки є факт отримання працівником частини щорічної основної відпустки за відповідний рік. Виплата такої грошової допомоги, як вказали суди, не пов'язана з тривалістю отриманої державним службовцем частини щорічної відпустки, а нормами чинного законодавства не встановлено заборону виплати вказаної допомоги під час отримання працівником відпустки, тривалістю менше 14 календарних днів.

Згідно з положеннями ст. 57 Закону про державну службу підставою для виплати грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати під час отримання щорічної відпустки визначено саме факт отримання працівником такої щорічної основної відпустки за відповідний рік.

Тобто законодавство не пов'язують виплату такої грошової допомоги з тривалістю отриманої державним службовцем частини щорічної відпустки, не встановлено заборони виплати вказаної допомоги під час отримання працівником відпустки, тривалістю менше 14 календарних днів.

Хочеш автоматизувати свою роботу? Понад 50 інструментів для бухгалтерів є у LIGA360. Спробуй з тестовим доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини