Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може лікар-психолог на єдиному податку діяти без РРО

Реклама

ФОП-єдинник третьої групи, що надає консультації психолога та/або психоаналітика, психотерапевта онлайн через Інтернет, оплата за які здійснюється через системи (Приват24, Ощад24, Пумб-онлайн тощо) і через ВЕБ-інтерфейс ПриватБанку LiqPay, а також через платіжні системи Fondy, WayforPay тощо, звернувся із запитом до ДПС що необхідності застосування РРО при розрахунку з отримувачами послуг. В запиті також йшлося про те, що річний дохід не перевищує 1 млн грн.

Нагадаємо, що психолог - фахівець, який має повну вищу освіту за напрямом підготовки "психологія", а лікар-психолог - фахівець, який має повну вищу освіту за напрямком підготовки "Медицина", спеціалізацію за фахом "медична психологія", відповідно до п. 5 Порядку застосування методів психологічного і психотерапевтичного впливу.

Таким чином, податківці в консультації зазначили, що якщо ФОП веде діяльність як лікар-психолог, тобто надає медичні послуги, при наявності відповідної ліцензії застосування РРО є обов'язковим на загальних підставах, у тому числі при здійсненні розрахунків з застосуванням електронних платіжних засобів.

При наданні виключно консультаційних, консультаційно-освітніх послуг через мережу Інтернет, послуг надання доступу до розміщених на веб-сайті консультаційно-освітніх матеріалів, обов'язок застосовувати РРО платником єдиного податку виникає у разі перевищення таким платником в календарному році обсягу доходу 1 млн грн.

Водночас, при здійсненні розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів замовниками із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення готівки через касу банку, а також у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку) РРО може не застосовуватись.

Слід звернути увагу на те, що крім фахівців лікарів-психологів є фахівці психологи, які надають послуги у сфері психології і які не є медичними послугами.

Джерело: ІПК ДПС від 07.04.2021 р. № 1421/ІПК/99-00-07-05-01-06

Читайте у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН аналітичну статтю "Зміни для ФОП у 2021 році: ЄСВ, єдиний податок, РРО". Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини