Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 16 липня кандидати на посади держслужби, майбутні педагоги і медики будуть складати іспит з української мови

Реклама

Національна комісія зі стандартів державної мови повідомила, що завершила апробацію іспитової системи для визначення рівня володіння державною мовою.

"Комісія готова до запуску безпрецедентного іспиту загальнонаціонального рівня: готова система іспитування, готові завдання. Зважаючи на те, що іспит на визначення рівня володіння державною мовою є новим за формою, змістом та масштабним за цільовою аудиторією, Комісія ухвалила рішення перевірити готовність системи іспитування, тому здійснила апробацію, яка тривала місяць з 17 травня", - повідомила член Комісії Ольга Шевчук-Клюжева.

Учасниками апробаційного процесу стали державні службовці категорій "А", "Б", "В", публічні діячі, народні депутати, науково-педагогічні працівники, представники патронатних служб, журналісти та всі охочі. Понад 5 тисяч осіб склали пробний іспит з такими результатами: більше ніж половина учасників отримала понад 80% від максимальної кількості балів, 673 особи набрали понад 90% і лише 1,5% - менше ніж 30%. 150 учасників апробували всі частини іспиту ("Культура мови", "Читання", "Письмо", "Говоріння") в умовах, максимально наближених до реальних, у приміщенні Комісії.

Вже з 18 червня усі охочі зможуть завантажити на сайті Комісії пакет іспитових завдань із правильними відповідями, який допоможе підготуватися до іспиту.

А з 16 липня 2021 року набирають чинності частини друга та третя статті 10 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Претенденти на перелічені у ст. 9 Закону посади, а також особи, які мають намір набути громадянство України, отримають можливість скласти іспит та отримати державний сертифікат про рівень володіння державною мовою.

Нагадаємо, що Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" зобов'язує всіх державних службовців володіти державною мовою. Аналогічний обов'язок встановлено й для таких категорій як, скажімо, депутати місцевих рад, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, педагогічні, науково-педагогічні і наукові працівники, медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров'я, посадові та службові особи підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності тощо.

Але підтверджувати рівень володіння через складання іспиту мають лише претенденти на посади. Ті, хто вже працює, складати іспит та отримувати державний сертифікат не зобов'язані.

Раніше були затверджені Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою та форма державного сертифіката про рівень володіння державною мовою.

Не витрачайте час на моніторинг законодавчих змін. Комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 надає доступ до актуальної бази законодавства та автоматично сповіщає про будь-які нововведення. Замовляйте тестовий доступ прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини