Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ліквідували ВЕЗ "Крим" та змінили правила оподаткування на тимчасово окупованій території — нові Закони

Реклама

Парламентом прийнято Закони:

  • "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя" (законопроект № 5501-д);

  • "Про внесення змін до розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України у зв'язку із втратою чинності Законом України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" (законопроект № 5503-д);

  • "Про визнання таким, що втратив чинність Закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (законопроект № 5502-д).

Законопроектом № 5501-д встановлено, що на тимчасово окупованій території не справляються загальнодержавні та місцеві податки і збори та військовий збір, не подається звітність і не проводяться податкові перевірки. Окрім того, зупиняються заходи, пов'язані з погашенням податкового боргу, нараховуванням штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені за несвоєчасне погашення грошових зобов'язань та інші порушення податкового законодавства.

Також списується податковий борг (у тому числі штрафні санкції, пеня та несплачені проценти за користування розстроченням (відстроченням)) платників податків із податковою адресою на тимчасово окупованій території.

Будь-які доходи з джерелом їхнього походження з іншої території України, що нараховуються (виплачуються) на користь осіб, які мають податкову адресу на тимчасово окупованій території, оподатковуються за правилами, встановленими цим Кодексом для їхньої виплати (репатріації) за кордон України.

Крім того, внесено зміни до Закону про ЄСВ щодо тимчасового звільнення відповідних суб'єктів від сплати єдиного внеску тощо.

Законопроект № 5503-д говорить, що до закінчення режиму тимчасової окупації АР Крим та міста Севастополя митні платежі, встановлені МКУ, щодо товарів, які переміщуються через митний кордон України з та на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, не справляються.

Законопроект № 5502-д скасовує режим вільної економічної зони "Крим" на тимчасово окупованій території України та встановлює особливості економічних відносин на тимчасово окупованій території з урахуванням обмежень, викликаних окупацією. Крім того, Закон унормовує порядок в'їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї, закріплює право на безоплатну вторинну правову допомогу для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, та забезпечує реалізацію права на спадкування для таких осіб. Цей Закон набирає чинності через 3 місяці з дня наступного за днем його опублікування.

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Замовляйте LIGA360 сьогодні та будьте впевнені у своїх бізнес-зв'язках.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини