Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ з продажу житла та мінімальний податок на пай - законопроект № 5600 перепишуть

Реклама

Нещодавно нардепи схвалили за основу законопроект № 5600 про податкові зміни, який подав Уряд. На які кардинальні зміни в ПКУ очікувати бізнесу, переглядайте за посиланням.

Документ викликав жваву дискусію серед представників бізнесу та нардепів.

Читайте:

- "Нова мала податкова реформа неприпустима - бізнес розкритикував законопроект № 5600";

- "Законопроект № 5600 про малу податкову реформу посилить фіскальний тиск на прозорий бізнес";

- "Законопроект № 5600 про податкові зміни суттєво доопрацюють - Разумков".

Наразі законопроект № 5600 обговорюється на профільному податковому комітеті Ради.

Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Я. Железняк поділився коротким апдейтом по скандальному законопроекту 5600 і робочим групам, які тривають.

По-перше, до 15 липня (а сесія триває до 16 липня) включно депутати подають правки і їх буде більше 2000.

По-друге, по одній з найбільш резонансних норм для громадян - оподаткуванню ПДВ продажу житла - єдина поступка, на яку погодилися учасники робочої групи - це звільнення від ПДВ для тих, хто вже вклав гроші в будівництво квартир, але ще квартири не отримав.

По-третє, щодо збільшення з 5 до 18% ПДФО з продажу третьої та наступних квартир, то зійшлися на тому, що така підвищена ставка повинна застосовуватися до різниці між вартістю купівлі квартири і її подальшого продажу.

По-четверте, щодо запровадження мінімального податкового зобов'язання, внаслідок якого для власників сільськогосподарської землі по факту зросте податок за землю в 5-17 разів. Тут ключове обговорення іде і щодо ставки такого МПЗ, і щодо обсягу землі, який не оподатковуватиметься. Наразі ніхто не розуміє, яким чином при запровадженні мінімального податкового зобов'язання захистити селян, які самостійно обробляють свої 1-2 гектари землі, або просто мають пай. Бабуся із пенсією в 2,5 тисяч гривень не зможе за свій пай заплатити 3 тисячі гривень податку.

По-п'яте, щодо зменшення можливості враховувати збитки минулих періодів. Тут готові до компромісу. Погано, що відмовляються взагалі виключити норму. Поки обговорюють пропозицію, щоб збитки минулих років не згорали, а погашалися поступово, кожного року у розмірі не більше 50%.

До Дня бухгалтера ЛІГА:ЗАКОН має щедрі подарунки. До 16 липня діє спеціальна пропозиція на цифрові рішення LIGA360 для бухгалтерів. Заходьте за посиланням та дізнавайтеся про умови першими.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини