Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект № 5600 про малу податкову реформу посилить фіскальний тиск на прозорий бізнес

Реклама

На початку червня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №5600, який стосується змін податкового законодавства країни. В Європейській Бізнес Асоціації зауважують, що в ньому буквально кілька пропозицій бізнесу було враховано. А представники бізнесу також пропонували не встановлювати обмеження права великих платників податків на використання накопичених збитків минулих років, регулювання кількості тютюнових виробів в точках, збільшення ставки акцизного податку на алкогольні напої та зміни алгоритму його розрахунку тощо.

Також в ЄБА пропонували не дозволяти тимчасове обмеження права керівника платника податків на виїзд за межі України у разі непогашення у встановлені строки податкового боргу, скорочення граничних термінів реєстрації платниками податків ПДВ податкової накладної та/або розрахунку коригування до неї, зменшення строку на включення податкової накладної до складу податкового кредиту з 1095 днів до 180 днів з дати виникнення податкового зобов'язання, тощо.

В асоціації підкреслюють, що законопроект не проходив громадського обговорення, не узгоджувався з усіма найбільшими бізнес-асоціаціями України. Крім того, в ЄБА викликає занепокоєння, що уряд вчергове пропонує внести зміни до ПКУ, які можуть призвести до порушення принципу стабільності податкового законодавства.

На думку Анни Дерев'янко, виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації, складається враження, що даним законопроектом намагаються не стимулювати розвиток економіки та бізнесу, а просто будь-якою ціною перекрити діру в бюджеті шляхом підвищення ставок податків та зборів.

Європейська Бізнес Асоціація закликає не приймати даний документ навіть в першому читанні, а відхилити його повністю.

Не встигаєш за змінами законодавства? Автоматичні сповіщення є у системі LIGA360 вирішать цю проблему. Не пропусти важливих нововведень.

Також в асоціації розкритикували новий законопроект №5420 щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів. З одного боку, компанії-члени Асоціації підтримують встановлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів. Водночас, законопроектом №5420 пропонується встановити занадто низькі порогові значення для притягнення до кримінальної відповідальності за товарну контрабанду, а суто технічні помилки, наприклад, помилка при внесенні певних відомостей до окремих граф митної декларації може стати підставою притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Також даним проектом закону покладається контроль на ще не створений орган Бюро економічної безпеки, а поки його не створять - на податкову міліцію, яка залишається досі нереформованою і має "негативну історію". На переконання бізнесу, недосконалі норми законопроекту у застосуванні податковою міліцією можуть призвести до грубих зловживань та ще більшого тиску на бізнес.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини