Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП пояснили можливість подати "Уточнюючу" декларацію із додатком 1 за періоди до 2021 року

Реклама

ДПС надала пояснення до ситуації із поданням податкової декларації платника ЄП - ФОП з типом "Уточнююча" із наявним Додатком 1 за періоди до 2021 року.

Податківці нагадують, що з 1 січня 2021 року звітні відомості з нарахування ЄСВ повинні становити невід'ємну частину відповідної податкової звітності. Форма, за якою подають звітність про нарахування ЄСВ у складі звітності з ПДФО (єдиного податку), встановлена в Наказі № 752, який діє із 01.01.2021 року.

Аби уникнути правової колізії щодо існування декількох форм звітності з відображення сум ЄСВ, форми звітності відповідно до Порядку № 435 скасовані Наказом № 814. Водночас Наказом № 814 встановлено, що звітність з ЄСВ за формами, встановленими цим наказом (додаток 5), подають ФОП, які обрали спрощену систему та належать до 1 - 3 груп платників ЄП, до 1 квітня 2021 року.

Тож, звіт з ЄСВ за формою згідно з додатком 5 до Порядку № 435 для зазначеної категорії платників ЄСВ, у період до 01.04.2021 року врегульовано Порядком № 435 із врахуванням особливостей, встановлених Наказом № 814.

Натомість застосування форм декларацій платника ЄП, встановлених Наказом № 752, для коригування самостійно визначених платниками сум нарахованого ЄСВ у складі Звітів за формою згідно з додатком 5 до Порядку № 435 за періоди його чинності, суперечить принципу дії нормативно-правових актів в часі, закріпленого ч. 1 ст. 58 Конституції України.

Користуйтеся публікацією "Самостійне виправлення помилок у декларації фізосіб-єдинників. Загальні правила" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини