Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФССУ відмітив ризики видачі "довгих" електронних медвисновків

Реклама

Вже більше 550 медичних закладів приєдналися до складання електронних медичних висновків, на підставі яких для застрахованих осіб автоматично формують е-лікарняні - заявили у Фонді соцстрахування.

Коли та які медичні заклади переходять на е-лікарняні замість паперових, переглядайте за посиланням.

Процес призначення лікарняних (декретних) від Фонду соцстрахування за е-лікарняними змінився для працівників, роботодавців, а також лікуючих лікарів.

На відміну від паперових лікарняних, які можуть продовжуватись лікарем одноосібно до 15 календарних днів, медичні висновки для формування е-лікарняних лікарі можуть створювати самостійно терміном до 30 календарних днів.

Проте орієнтовний термін тимчасової непрацездатності у медичному висновку має відповідати стану пацієнта і медичним протоколам.

Сформований медичний висновок, на підставі якого автоматично з'явиться е-лікарняний, повинен бути обґрунтованим. Орієнтовні терміни непрацездатності пацієнта лікуючий лікар визначає індивідуально, виходячи зі стану людини, її супутніх хвороб, але з обов'язковим урахуванням медичних протоколів. Якщо пацієнт не одужає в орієнтовно визначений при огляді термін, лікар сформує новий медичний висновок і продовжить його непрацездатність. Самостійно він може це зробити до 30 днів, подальше підтвердження тимчасової непрацездатності потребує огляду лікарсько-консультативною комісією

Якщо збільшиться практика видачі "довгих" медичних висновків, то це може сповільнити отримання лікарняних, оскільки е-лікарняний - підстава для нарахування допомоги лише після завершення його дії.

За кожним окремим медичним висновком формують окремий е-лікарняний. Тож, коли е-лікарняний видано одразу на 30 днів, то роботодавець зможе призначити своєму працівнику матеріальне забезпечення і запросити в Фонду кошти лише після завершення цих 30 днів. Тому лікарям доцільно не формувати надто довгі медичні висновки, якщо для цього немає вагомих підстав.

Також створення довготривалих медичних висновків - фактор ризику, а значить автоматизований відбір єдиною інформаційно-аналітичною системою Фонду на перевірку.

Скористайтеся спеціальною пропозицією ЛІГА:ЗАКОН до Дня бухгалтера. Тільки у липні ми надаємо цифрові рішення для бухгалтерів на вигідних умовах. Заповніть заявку, щоб отримати персональну знижку.

Також читайте:

- "Фонд соцстраху виклав алгоритм заповнення заяви-розрахунку при отриманні е-лікарняного";

- "Як працівник повідомляє роботодавцю про відкритий електронний лікарняний - пояснення Фонду соцстраху";

- "Що роботодавцю робити з електронним лікарняним - детальна інструкція від Фонду соцстраху".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини