Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли та які медичні заклади переходять на е-лікарняні замість паперових

Реклама

МОЗ інформує, що із 4 червня 2021 року стартує модель формування та видачі "е-лікарняних".

Ця модель передбачає формування електронних листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність, внесених лікуючим лікарем до Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.

Пацієнтам не видаватимуть паперовий листок непрацездатності, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності, натомість вони, як і їх роботодавці, бачитимуть необхідну інформацію про е-лікарняні на вебпорталі ПФУ.

Стало це можливим після затвердження наказу МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень - скористайтеся LIGA360. Спробуйте зараз.

Медичні висновки про тимчасову непрацездатність зобов'язані будуть формувати заклади охорони здоров'я та ФОП, які отримали ліцензію на медичну практику та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності.

Починаючи із 4 червня по 31 серпня 2021 року діятиме перехідний період для е-лікарняних. Упродовж цього часу медичні заклади будуть формувати як медичні висновки про тимчасову непрацездатність, так і видавати паперові листки непрацездатності.

Якщо у медичному закладі з'явилася технічна можливість формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність, тоді із моменту формування першого медичного висновку цьому медичному закладу заборонено буде видавати паперові листки непрацездатності. Виключення - якщо у пацієнта вже відкритий листок непрацездатності за паперовою формою, за одним випадком тимчасової непрацездатності, тоді його продовжують до повного закриття незалежно від того, у якому медичному закладі продовжує лікування пацієнт, виключно в паперовій формі, навіть якщо медичний заклад уже перейшов на формування медичних висновків.

До 1 вересня 2021 року також виключно паперові листки непрацездатності видаватимуть у випадку "Вагітності та пологів", захворювання на ВІЛ, або внаслідок психічного розладу.

Технічна можливість для формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в медичного закладу з'являється з моменту, коли медична інформаційна система, до якої підключений такий заклад, успішно пройшла тестування відповідного функціоналу.

Слідкувати за процесом тестування та підключенням можна за посиланнями:

- для закладів первинної медичної допомоги;

- для закладів спеціалізованої медичної допомоги.

У випадку, коли виявиться технічна неточність у медичному висновку, який внесли до Реєстру, тоді в медичному закладі мають внести відповідні зміни до запису, а також повідомити про це пацієнта чи його законного представника. Це можуть зробити з використанням будь-якого засобу комунікації (телефоном, електронною поштою або іншим доступним способом зв'язку). Технічну неточність або недостовірну інформацію в документі може виявити й сам пацієнт (його законний представник). Тоді він повинен попросити внести у медичний висновок про тимчасову непрацездатність відповідні зміни. Про те, що зміни таки внесені, в медичному закладі мають повідомити пацієнта у термін до трьох днів.

Страхувальник при використанні вебпорталу ПФУ за параметрами пошуку переліку листків непрацездатності та за результатами пошуку отримає інформація по листках непрацездатності застрахованої особи, яка працює у страхувальника за трудовою книжкою (пункт меню особистого кабінету страхувальника "Листки непрацездатності"),

Також страхувальник може переглядати, формувати та друкувати заяви-розрахунки по листках непрацездатності (пункт меню особистого кабінету страхувальника "Заяви-розрахунки").

Із кінця червня 2021 року пацієнт зможе перевірити медичний висновок про тимчасову непрацездатність з використанням Порталу Дія.

Як бухгалтеру встигнути за щоденним потоком інформації? Зарплата й кадри, податки, бухоблік - ексклюзивну аналітику щодо цих питань ви отримаєте у LIGA360. Замовляйте тестовий доступ прямо сьогодні.

Також переглядайте детальну інструкцію від Фонду соцстраху для роботодавців по роботі з електронним лікарняним.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини