Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для іноземців знімуть обмеження в працевлаштуванні, але підвищать за це плату до бюджету

Реклама

Кабмін зареєстрував у парламенті проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні (№ 5795 від 16.07.2021 р.). Уряд пропонує зміни до законодавства, якими:

- удосконалюється підстава видачі або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців або осіб без громадянства;

- встановлюються рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців або осіб без громадянства;

- створюється правове підґрунття для застосування праці іноземців або осіб без громадянства, які перебувають в Україні для навчання (для роботодавця запровадять безоплатне отримання дозволу для такої категорії працівників);

- удосконалюється перелік документів, які подаються роботодавцями для отримання дозволу на застосування праці окремих категорій іноземних працівників.

Для роботодавців скасують зобов'язання щодо забезпечення рівня заробітної плати іноземцю у розмірі 5 або 10 мінімальних заробітних плат залежно від категорії.

Також передбачено зміну розміру плати за продовження таких дозволів. Зараз вона не перевищує 6 прожиткових мінімумів для працездатних осіб - за видачу чи продовження дії дозволу. Нова вартість має становити 10 прожиткових мінімумів, але строк дії дозволу буде лише рік (зараз для окремих категорій іноземців-працівників можливе отримання дозволу строком до 3 років).

У поєднанні зі зняттям обмежень щодо працевлаштування іноземців та рівня їх праці це, як можна припустити, призведе до збільшення як іноземних працівників (включно з некваліфікованими та малокваліфікованими), так і надходжень до бюджету від видачі дозволів.

Прикінцеві положення говорять, що дозволи на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які видані (дію яких продовжено) до набрання чинності цим Законом, діють до закінчення строку, на який їх видано, або на який їх дію було продовжено.

Бажаєте дізнатись, що про компанію думають кандидати на роботу? Спробуйте рішення LIGA360: HR-Менеджер. Тут можна налаштувати моніторинг всіх видів ЗМІ, включно з сайтами відгуків та пошуку роботи. Більше за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини