Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС не підтверджує можливість проводити операції з криптовалютою для ФОПів

Реклама

Податківці відзначають, що платниками ЄП 1 - 3 груп не можуть бути суб'єкти господарювання (юридичні особи та ФОП), які здійснюють діяльність з обміну іноземної валюти (ч. 2 пп. 291.5.1 ПКУ).

Водночас вони навели визначення "іноземна валюта" із п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про валюту і валютні операції" від 21.06.2018 р. № 2473-VIII. До неї відносять грошові знаки грошових одиниць іноземних держав; кошти на рахунках, виражені у грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях; електронні гроші, номіновані у грошових одиницях іноземних держав та (або) банківських металах.

Разом з тим, криптовалюта там не згадується. Для неї не визначено правовий статус в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

Для врегулювання правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначення загальних засад функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів в Україні у ВРУ зареєстровано відповідні проекти законів. Однак досі жоден з них не прийнятий.

Законний платіжний засіб, обов'язковий до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України - гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом.

Тож метою уникнення порушень щодо застосування спрощеної системи оподаткування ДПС пропонує платникам податків звернутися до НБУ з питання віднесення криптовалюти до іноземної валюти. В такому випадку буде можливою відповідь, чи можуть ФОП - платники ЄП 2 - 3 груп здійснювати продаж (реалізацію) криптовалюти.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 107.01.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ознайомитися з пропозицією.

Також читайте:

- "Податки з доходів від криптовалюти - ДПС просить вказувати в декларації";

- "ДПС наполягає на оподаткуванні доходів від криптовалюти та їх декларуванні".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини