Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як відрізнити справжню банкноту від підробки – три правила від НБУ

Реклама

У НБУ нагадали, як кожен із нас може відрізнити справжню банкноту від підробки. Відповідь "підкажуть" захисні елементи, які легко запам'ятати.

По-перше, слід перевірити банкноту на дотик. У справжньої банкноти ви відчуєте банкнотний папір, який тактильно відрізняється від звичайного паперу, та рельєфність зображень з лицьового боку.

По-друге, подивіться на банкноту проти світла та перевірте:

  • водяні знаки. Як правило у підробці імітований водяний знак контрастний, напівтонів немає. Також у підробки немає світлого елемента водяного знака - зображення графічного знака гривні;

  • наскрізний елемент ? у справжньої банкноти всі елементи цифрового позначення номіналу купюри збігаються, доповнюють один одного, цифра без розривів та зсувів. У підробки такого ефекту не спостерігається;

  • мікротекст зануреної в товщу паперу захисної стрічки. Порівнюючи справжню банкноту та підробку, ми бачимо, що в справжній банкноті мікротекст захисної стрічки чіткий, якість цифр і літер висока, водночас у підробці цифри й літери нечіткі, погано читаються.

По-третє, змініть кута нахилу: видно, як елемент змінює колір. Так, у справжньої банкноти 200 гривень колір змінюється з малиново-фіолетового на оливково-зелений, натомість у підробки такого ефекту немає.

Якщо раптом до вас потрапила банкнота, в справжності якої ви не впевнені, зверніться до будь-якого банку для надсилання такої готівки на дослідження до Національного банку. Ця процедура безкоштовна.

Як бухгалтеру встигнути за щоденним потоком інформації? Зарплата й кадри, податки, бухоблік - ексклюзивну аналітику щодо цих питань ви отримаєте у LIGA360. Замовляйте тестовий доступ уже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини