Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підписано Закон про платіжні послуги, який посилить ідентифікацію фізосіб при переказах коштів

Реклама

Президент України підписав Закон України "Про платіжні послуги" від 30.06.2021 р. № 1591-ІХ - повідомили в Офісі Президента.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування та вводиться в дію через 12 місяців, за винятком окремих статей.

В Україні буде визначено дев'ять категорій надавачів платіжних послуг. З'являться нові учасники ринку - установи електронних грошей, філії іноземних платіжних установ, надавачі послуги з надання відомостей з рахунків, платіжні установи.

Також існуватиме дев'ять платіжних послуг, з яких дві - нефінансові (послуга з ініціювання платіжної операції та послуга з надання відомостей з рахунків).

Небанківські надавачі платіжних послуг (платіжні установи, установи електронних грошей, поштові оператори та деякі інші надавачі платіжних послуг) зможуть відкривати платіжні рахунки, випускати платіжні картки та електронні гроші. Від небанківських фінансових установ не вимагатимуть участь у платіжних системах для здійснення переказу.

НБУ отримає право випускати "цифрову валюту Національного банку України", а також створити регуляторну "пісочницю" - платформу для тестування послуг, технологій та інструментів на платіжному ринку, заснованих на інноваційних технологіях.

Ддя мінімізації кібершахрайства буде посилена відповідальність за незаконні дії з платіжними інструментами та засобами доступу до банківських та/або платіжних рахунків, а також вимоги до безпеки платіжних операцій - постачальникам платіжних послуг необхідно буде використовувати посилену аутентифікацію користувачів у визначених випадках.

Останній пункт заслуговує на особливу увагу. Адже фізосіб при переказах коштів будуть посилено ідентифікувати.

Надавачі платіжних послуг будуть зобов'язані застосовувати посилену автентифікацію користувача в разі:

1) отримання доступу до рахунку за допомогою засобів дистанційної комунікації через нову точку доступу або новий пристрій;

2) ініціювання платіжної операції;

3) будь-яких інших дій за допомогою засобів електронної взаємодії, що мають ознаки вчинення сторонніми особами шахрайських дій чи інших неправомірних дії.

Не витрачайте час на моніторинг законодавчих змін. Комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 надає доступ до актуальної бази законодавства та автоматично сповіщає про будь-які нововведення. Замовляйте тестовий доступ за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини