Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За відсутній код цільового призначення землі підприємству донарахували 76,8 млн грн плати за землю

Реклама

В ДПС підкреслюють, що саме власник земельної ділянки або землекористувач повинен бути зацікавлений у тому аби відомості в Державному земельному кадастрі були повними і достовірними. Для цього власнику землі надано право на отримання витягів (без обмеження кількості звернень за ними) та внесення змін до відомостей про земельну ділянку.

Ця теза відображена у рішенні Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, який задовольнив касаційну скаргу Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками. Судом підтверджено правомірність винесеного податкового повідомлення-рішення на суму 76,8 млн грн.

Суд зробив висновок, що до земельних ділянок, для яких у Державному земельному кадастрі відсутній код класифікації видів цільового призначення земель, правомірно застосовувати коефіцієнт функціонального використання земельної ділянки, який визначений Порядком № 489.

Підприємство, як землекористувач, повинно було зацікавлене у тому аби у Державному земельному кадастрі були наявні відомості щодо цільового призначення земельних ділянок за кодами класифікації видів цільового призначення земель 2010 року.

Колегія суддів зазначила, що з моменту набрання чинності Наказом № 548, яким затверджено класифікацію видів цільового призначення земель 2010 року, у позивача було достатньо часу для звернення до Державного земельного кадастру із заявою про внесення змін щодо кодів цільового призначення земельних ділянок. Однак такі дії вчинені лише наприкінці 2019 року та початку 2020 року, про що зазначав сам платник податків під час розгляду справи і надавав відповідні докази.

Джерело: повідомлення ДПС.

Поставте на контроль свою нерухомість в сервісі SMS-Маяк, щоб миттєво отримувати сигнали про зміни в Реєстрі речових прав. Це допоможе вчасно звернутися до державного реєстратора та до суду, і зупинити незаконні дії. Спробуйте зараз.

Із судовою практикою у сфері земельних відносин допоможе система VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Підписуйтеся на на канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини