Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки не приймають паперові постанови про арешт коштів, якщо їх направлено з порушенням порядку

Реклама

Банки України схоже не поспішають вирішувати оперативне виконання постанов виконавців про арешт коштів.

НБУ повідомив у листі від 04.08.2021 р. № 57-0010/71386, що останнім часом почастішали звернення від приватних виконавців щодо недотримання банками положень глави 9 Інструкції № 22 в частині доставляння постанови про арешт коштів.

Банк повинен прийняти до виконання документ про арешт коштів, який доставлено до банку самостійно державним/приватним виконавцем (представником/повіреним, помічником приватного виконавця), слідчим, представником суду, слідчого судді, прокурора, контролюючого органу або які надійшли рекомендованим або цінним листом, відправником якого є державний/приватний виконавець (далі - виконавець), суд, слідчий суддя, прокурор, контролюючий орган (абз. 3 п. 9.1 глави 9 Інструкції № 22).

Аби унеможливити випадки доставляння до банків документів про арешт/зняття арешту з коштів особами, які не мають повноважень на такі дії, Постановою № 10 затверджено зміни до абз. 3 п. 9.1 та абз. 1 п. 9.11 глави 9 Інструкції № 22, згідно з якими банк установлює повноваження особи, яка самостійно доставила документ про арешт/зняття арешту з коштів у порядку, визначеному внутрішніми документами банку.

В главі 9 Інструкції № 22 вказано вичерпний перелік способів доставляння документів про арешт/зняття арешту з коштів, оформлених на паперових носіях, серед яких спосіб доставляння таких документів через скриньку кореспонденції для банку відсутній.

Також у банків є альтернативний паперовому документообігу спосіб приймання документів виконавців, який в свою чергу дозволяє забезпечити захист працівників банку в період коронавірусної інфекції COVID-19.

Питання надсилання виконавцем постанови про арешт коштів/зняття арешту з коштів у формі електронного документа регулює Порядок № 1203/5.

В сервісі CONTR AGENT можна проаналізувати інформацію з державних реєстрів, і дізнатись чи є особа у реєстрі боржників, або має відкриті провадження. Встигніть замовити CONTR AGENT за вигідною ціною.

Також ознайомтесь:

- "Автоматична система дозволяє оперативно арештувати рахунок, а не списати гроші - Мін'юст";

- "Сім банків уже здійснюють автоматизований арешт коштів на рахунках, більшість зареєстрованих банків - готуються".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини