Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За відсутність у держреєстрі даних про філію чи відділення штрафуватимуть до 8500 грн

Реклама

У парламенті зареєстровано одразу два законопроекти, які встановлюють відповідальність за незареєстровані відокремлені підрозділи. Обидва підготовлені групами народних депутатів.

Першим йде проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності для суб'єктів господарювання за неподання, несвоєчасне подання відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про свої відокремлені підрозділи (№ 5760 від 14.07.2021 г.). Також зареєстровано проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності суб'єктів господарювання за ухилення від реєстрації своїх відокремлених підрозділів (№ 5760-1 від 28.07.2021 г.).

Ініціатори законопроекту № 5760 стверджують, що використовуючи відсутність відповідальності за неподання, несвоєчасне подання відомостей до Єдиного державного реєстру про свої відокремлені підрозділи, юридичні особи можуть відмовитись від державної реєстрації таких підрозділів. Такі дії суб'єктів господарювання призводять до значних ризиків для держави, інших суб'єктів господарювання та споживачів. Тому депутати пропонують доповнити статтю 164 КпАП новими частинами щодо відповідальності суб'єктів господарювання за неподання, несвоєчасне подання відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про свої відокремлені підрозділи, а також змін до інформації про відокремлені підрозділи, яка міститься в Єдиному державному реєстрі. За ці діяння хочуть карати штрафом від 4250 грн до 8500 грн.

Автори законопроекту № 5760-1 говорять, що нереєстрація відокремлених підрозділів призводить до того, що ПДФО, який утримується з доходів працівників таких відокремлених підрозділів, всупереч вимогам ПКУ, не надходить до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів. Також обмежуються можливості для держави щодо захисту прав споживачів, здійснення контролю за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт. Цим проектом Закону пропонується доповнити статтю 166-11 КпАП новою нормою щодо відповідальності суб'єктів господарювання за неподання або несвоєчасне подання юридичною особою державному реєстратору передбаченої Законом про держреєстрацію заяви про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи. Санкція - накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від 5100 до 8500 грн.

Як бухгалтеру перевірити реквізити контрагентів? Інформація про 6,5 млн юридичних осіб та ФОПів є у системі LIGA360. Спробуй з тестовим доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини