Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС вказала, коли онлайн оплата за товар не вимагає від ФОПа видачі чеку РРО

Реклама

ДПС відреагувала на запит підприємців, які вкотре намагаються отримати пояснення в частині застосування РРО при онлайн платежах та необхідності зберігання первинних документів.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців - скористайтеся комплексним рішення для бухгалтера LIGA360.

Податківці роблять такі висновки.

1. РРО та/або програмний РРО можна не застосовувати при отриманні оплати у безготівковій формі, здійсненої споживачами:

- шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку (IBAN, онлайн банкінг);

- шляхом безпосереднього внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок;

- через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку.

2. Якщо товар оплачують за допомогою платіжної картки, то кошти на рахунок будуть надходити від еквайра, а не від держателя платіжної картки. Еквайр самостійно визначає порядок обліку торговців, з якими він має укладені договори, та не надає споживачу розрахунковий документ у розумінні Закону про РРО, що на разі підтверджено постановою ВС від 16.04.2021 р. № 520/7835/19.

Цю позицію ДПС підтвердив і НБУ листом від 24.04.2020 р. № 57-0009/20338, де зазначив, що тільки операції, здійснені шляхом переказу коштів з рахунку платника, без використання платіжної картки, на рахунок отримувача, не належать до розрахункових операцій в розумінні Закону про РРО.

Тому ДПС вважає, що виконання вимог банківського законодавства не звільнює від обов'язку виконувати вимоги податкового законодавства. Тож продаж товарів має супроводжуватись видачею споживачу розрахункового документа.

3. Запроваджені з 01.01.2021 року Законом № 786 зміни щодо обліку доходів і витрат у довільній формі (в паперовому вигляді (зошиті, журналі тощо) чи в електронному вигляді (в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо)), не скасовують обов'язку дотримуватися платниками ЄП 1-3 груп вимог заповнювати податкову декларацію на підставі первинних документів, які мають право вивчати та перевіряти контролюючі органи під час проведення перевірок.

Джерело: лист ДПС від 29.06.2021 р. № 14580/6/99-00-07-05-01-06.

Також переглядайте:

- оплата через онлайн-банкінг не вимагає РРО;

- ДПС пропонує проводити оплату через РРО, якщо неможливо ідентифікувати платіж;

- чи може ФОП використовувати платіжний термінал окремо від РРО/ПРРО.

Актуальні форми та реквізити для сплати податків, шаблони базових первинних документів - в LIGA360: Бухгалтер. Дізнайтесь про всі можливості за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини