Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пропонує проводити оплату через РРО, якщо неможливо ідентифікувати платіж

Реклама

Податківці послідовні у своїй позиції щодо застосування РРО при розрахунках за товари (послуги) за допомогою платіжних карток.

Вони продовжують наполягати, якщо оплата здійснюється дистанційно за допомогою електронного платіжного засобу (далі - ЕПЗ), то кошти на рахунок суб'єкта господарювання будуть надходити від еквайра, а не від держателя ЕПЗ. При цьому еквайр самостійно визначає порядок обліку торговців, з якими він має укладені договори.

Тож розрахункові операції із застосуванням ЕПЗ, не супроводжуються розрахунковими документами встановленої форми та змісту, які підтверджують факт продажу товарів чи/або надання послуг, на відміну від виписок банківських установ про платежі через он-лайн систему банківських платежів.

Тому обов'язок застосування РРО залежить не від форми розрахункової операції, а від способу її здійснення.

При прийманні оплати виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів замовниками із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку (в тому числі онлайн-банкінг), а також, у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку, РРО та/або ПРРО може не застосовуватись.

Коли розрахункові операції за товари/послуги проводять через сервіси небанківських фінансових установ без використання рахунку, відкритого в установі банку, суб'єкту господарювання слід застосовувати РРО на загальних підставах.

Додатково в ІПК від 09.06.2021 р. № 2310/ІПК/99-00-07-05-01-06 податківці роблять такі висновки:

1) пільга щодо можливого незастосування РРО встановлена п. 14 ст. 9 Закону № 265 розповсюджується виключно на послуги та не може бути використана при продажу товарів;

2) у випадку виникнення сумнівів щодо ідентифікації способів оплати, ДПС рекомендує застосовувати РРО. Також ДПС пропонує у випадку неможливості ідентифікації способу оплати за надані послуги та продані товари, серед запропонованих підприємством на сайті інтернет-магазину споживачам, виключити із переліку можливих способів оплати ті, які викликають сумніви, або складності;

3) у випадках отримання оплати за товари у позаробочий час, рекомендують застосовувати РРО на підставі виписки фінансової установи про надходження коштів, не пізніше наступного дня, з дотриманням хронології здійснення розрахункових операцій.

Маєте питання щодо РРО? Відповіді знайдете в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Також ознайомтесь:

- "При розрахунках за товари платіжними картками ФОП повинні вкладати чеки в посилки";

- "ДПС пояснила, чи штрафує бізнес за відсутність у фіскальному чеку штрих-коду";

- "До 1 серпня касові апарати мають доопрацювати для друку фіскальних чеків із новими реквізитами".

Підписуйтеся на на канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини