Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Втрата документів не стає автоматично підставою для перенесення податкової перевірки

Реклама

Втрата первинних документів не є безумовною підставою переносити терміни перевірки. Обов'язкова підстава перенести термін перевірки, за змістом п. 44.5 ПКУ, - саме неможливість провести перевірку за відсутності документів, які втрачені платником податків.

На цьому моменті наголошує Верховний Суд в постанові від 13.05.2021 р. у справі № 640/15297/19.

Більш ніж 70 млн судових рішень в система VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи - тисніть сюди.

Обставина можливості/неможливості проведення податківцями документальної перевірки без наявності відповідних документів, як передумова перенесення строків проведення контрольного заходу, входить до предмету доказування для цілей вирішення справи.

Зокрема, судом апеляційної інстанції, встановлено, що втрата позивачем документів, про які повідомлено ДФС листом, не давала підстав для висновку про об'єктивну неспроможність ДФС виконати функцію щодо проведення відповідно до законодавства перевірки.

Верховний Суд звертає увагу на те, що судом апеляційної інстанції встановлено і матеріалами справи підтверджено, що первинні документи, які аналізовані та досліджені ДФС на предмет дотримання податкового законодавства позивачем, були надані до проведення перевірки у відповідь на запити.

Водночас передбачений п. 44.5 ПКУ обов'язок перенесення термінів проведення перевірки податковими органами має слугувати захисту добросовісного платника податків і в жодному разі не може бути правовою підставою для уникнення податкового контролю.

Тож відсутність певного (незначного) переліку документів, зміст яких не міг вплинути на предмет аналізу під час контрольного заходу, як встановлено судом апеляційної інстанції, не давало підстав вважати, що провести перевірку без таких документів неможливо.

Перевіряйте інформацію про юридичних та фізичних осіб у рішенні LIGA360:Підприємець. Дані ЄДР, публічні кошти, перевірки держорганів, банкрутство, судові рішення, ризики у співпраці. Деталі за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини